ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20.03/ 12:21  Pe rețelele de socializare au apărut filmulețe în care președintele Bashar al-Assad este filmat în timp ce își conduce mașina prin enclava Ghouta de Est, eliberată aproape în totalitate de forțele armatei siriene de sub controlul ISIS. 

Videoclipurile îl prezintă pe Assad în timp ce se deplasează prin mai multe zone, pentru a se întâlni cu militarii aflați în prima linie, lângă Damasc.

Purtând un costum, fără cravată, vorbind către camera de filmat din în mașină, Assad descrie zonele prin care trece și amintește campania militară din enclava Ghouta de Est, pe care armata sa a reușit să o elibereze de sub controlul jihadiștilor.


„Drumul este deschis ... totul se desfășoară normal acum în oraș și în Siria”, spune liderul de la Damasc în filmuleț, descriind un drum care anterior fusese amenințat de focurile lunetiștilor și adăugând că acum este mai ușor să călătorești prin țară.
 
„Fiecare metru din zonele prin care conducem conține o picătură din sângele unui luptător sirian, al unui erou, astfel încât noi să putem trece acum pe aici și să permitem vieții să revină la normal în aceste zone. Să nu uităm că sunt și civili aici și că trebuie să le protejăm viețile”, spune Assad în filmare.

În imagini, se poate observa cu președintele Siriei se întâlnește cu rezidenți din Ghouta de Est, care îl primesc cu cântece.

Ajungând cu mașina într-o zonă bombardată, Assad spune că provocarea pe termen lung a Siriei va fi „reabilitarea” copiilor crescuți sub stăpânirea rebelilor.
„Această generație a trăit timp de cinci ani cu gânduri negre și cu elemente care seamnă cu epoca Evului Mediu”, spune președintele sirian, care crede că acum a venit momentul ca ea să fie readusă „pe calea cea bună”.

Assad mai spune că educația pierdută a acestei generații a fost prețul războiului. „Asta nu se poate evita în niciun fel”, consideră Assad.
 
Știrea inițială

Damascul simte victoria tot mai aproape, iar obiectivul vizitei lui Assad printre soldații forțelor guvernamentale a fost acela de a-i motiva. Pe 16 martie, Forțele Armate au anunțat că armata și forțele aliate au preluat controlul asupra a 70% din teritoriul aflat din 2012 în mâinile rebelilor din enclava Ghouta.
 
Pe pagina de Facebook a președinției siriene a fost postată o imagine cu titlul: „În linia de foc din Ghouta de Est... Președintele al-Assad cu eroii armatei arabe siriene”. Președintele sirian Bashar al-Assad a vizitat duminică trupele guvernamentale care luptă împotriva rebelilor în enclava Ghouta de Est din apropierea capitalei Damasc,

Fotografiile au fost făcute pe o stradă cu clădiri distruse de bombe în fața cărora erau oprite câteva tancuri.

Pe 18 februarie, forțele lui al-Assad au lansat o operațiune majoră de recucerire a teritoriului, una dintre ultimele zone rămase sub controlul rebelilor.

De atunci, forțele lui Assad au avansat masiv în interiorul enclavei, declanșând un exod în masă. Acum ele controlează peste 80% din aceasta.