ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Statul Islamic a răpit aproximativ 30 de femei și copii din minoritatea druzilor din Siria, în provincia Suwayda, săptămâna trecută, într-un asalt sângeros al acestei grupări ultraradicale responsabile de atrocități teribile, scrie inquirer.net.
Jihadistii SI au lansat pe 25 iulie o serie de atacuri coordonate, inclusiv atentate sinucigașe, contra orașului Suwayda (sud), capitala provinciei cu același nume, și  a altor localități, soldate în total cu peste 250 de morți, unul dintre bilanțurile cele mai mari de la începutul războiului în Siria, în 2011, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).
 
În timpul retragerii din zone atacate, jihadiști au răpit ”36 de femei și copii”, a anunțat luni SOHR. Potrivit ONG-ului și unui site local, Suwayda24, este vorba despre 20 de femei și 16 copii. Însă numai 30 de femei și copii se află în continuare la SI, a declarat directorul SOHR Rami Abdel Rahman. ”Patru femei au reușit să fugă, iar două sunt moarte, una ucisă prin împușcare, cealaltă probabil din cauza epuizării”.

SI nu a revendicat răpirile și nu au putut fi date detalii despre această acțiube pe canalele de propagandă ale jihadiștilor.

SI  a auto-declarat  „califat” islamic în 2014 regiuni din Siria și Irak, dar, în ultimul an a pierdut cea mai mare parte a acestui teritoriu.

Încă mai deține zone mici, izolate din deșertul îndepărtat al Siriei, care include părțile nord-estice din Siriai, precum și regiuni din provincia adiacentă Daraa și mai departe spre est, lângă granița cu Irak.

Controlată în bună parte de regimul lui Bashar al-Assad și dominată de minoritatea druzilor, Suwayda a fost relativ ocolită de războiul din Siria.