ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata siriană a alungat luni ultimii militanți jihadiști islamici din sudul Damascului, declarând capitala siriană și împrejurimile sale „complet sigure”, pentru prima dată în aproape șapte ani.

Forțele guvernamentale pro-siriene s-au luptat timp de câteva săptămâni pentru a recupera districtul al-Hajar al-Aswad și perimetrul adiacent a taberei de refugiați palestinieni din Yarmouk din mâinile rebelilor, scrie Haaretz.com.

Gruparea jihadistă controlează acum doar două zone deșertice asediate din Siria de est, în timp ce o altă grupare insurgentă  deține controlul într-o mică enclavă în sud-vest.

O încetare a focului, din rațiuni umanitare, a fost dispusă duminică seară în al-Hajar al-Aswad, pentru a permite femeilor, copiilor și bătrânilor să plece.

„Damascul și împrejurimile sale sunt de-acum în întregime securizate”, a anunțat un oficial al armatei siriene, la mai bine de o lună după preluarea controlului de la rebeli asupra întregii Ghoite de Est, o regiune vastă în apropiere de Damasc.

De la 19 aprilie, peste 250 de membri ai forțelor proregim au fost uciși, dar și 233 de jihadiști și peste 60 de civili, potrivit SOHR, care dispune de o vastă rețea de surse în această țară devastată de război.
Armata americană se află în zonele din est și nord-est, controlate de grupuri kurde care doresc autonomia față de Damasc și care au recurs la forță pentru a apăra teritoriul de forțele pro-Assad.

Turcia a trimis forțe în nord-vest pentru a contracara aceleași grupuri kurde.

În sud-vest, unde rebelii deținun vast teritoriu la granița israeliană și iordaniană, Assad se confruntă cu riscul unui conflict cu Israelul, care dorește ca Iranul, aliat al Damascului, să se țină departe de frontieră, motiv pentru care forțele aeriene israeliene au lansat în ultima lună o serie de lovituri aeriene în Siria.