Cel puțin 21 de creștini au fost masacrați de jihadiștii ISIS in localitatea al-Qaryatayn, din centrul Siriei, înainte ce micul oraș să fie eliberat de forțele guvernamentale de la Damasc, cu sprijinul aviației ruse. Afirmația a fost făcută pentru BBC de patriarhul Bisericii ortodoxe siriace, patriarhul  Ignatius Afram al II-lea.

După cum a relatat patriarhul Bisericii ortodoxe siriene, majoritatea au fost uciși in timp ce încercau să fugă, alții au fost martirizați pentru că au refuzat să se supună și să se convertească la Islam, scrie La Repubblica.

Al-Qaryatayn a revevenit sub controlul armatei siriene a începutul săptămânii trecute. Patriarhul spune că în localitatea ocupată de jihadiștii ISIS de la finele lui august 2015 au mai rămas circa 300 de creștini. O parte dintre ei au reușit să scape din fața barbarilor Statului Islamic, alții au murit în timp ce încercau să părăsească orașul, a precizat  Ignatius Afram al II-lea. , pe baza mărturiilor luate de la supraviețuitori. Nu au scăpat de crimele ISIS creștinii care au refuzat să se convertească forțat sau să se supună regulilor impuse de jihadiștii Califatului islamic pentru așa zisele "contracte ale dhimmi", adică transformarea creștinilor în sclavi, pentru a beneficia de "protecția" ISIS. Printre victime, a povestit patriarhul, se numără și câteva femei, pe care teroriștii Statului Islamic intenționau să le vândă ca sclave. Sunt și dispăruți, despre care nimeni nu mai știe nimic, și despre care patriarhul crede că nu mai sunt în viață.

Al-Qaryatayn a fost distrus aproape în întregime de ISIS. Case dărâmate, acoperișuri prăbușite, mașini și alte vehicule incendiate - este tot ce a mai rămas din orașul Al Qaryatayn. Puține imobile au mai rămas în picioare.

Pagubele sunt greu de estimat. Cei care au reușit să fugă din calea jihadiștilor se întorc să vadă ce a mai rămas din gospodăria lor. De apă, curent electric, legături telefonice încă nu se poate vorbi. Patriarhul a  confirmat pentru BBC că ISIS a  transformaat într-un morman de moloz o mânăstire creștine veche de 1.500 de ani.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews