ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin 21 de creștini au fost masacrați de jihadiștii ISIS in localitatea al-Qaryatayn, din centrul Siriei, înainte ce micul oraș să fie eliberat de forțele guvernamentale de la Damasc, cu sprijinul aviației ruse. Afirmația a fost făcută pentru BBC de patriarhul Bisericii ortodoxe siriace, patriarhul  Ignatius Afram al II-lea.

După cum a relatat patriarhul Bisericii ortodoxe siriene, majoritatea au fost uciși in timp ce încercau să fugă, alții au fost martirizați pentru că au refuzat să se supună și să se convertească la Islam, scrie La Repubblica.

Al-Qaryatayn a revevenit sub controlul armatei siriene a începutul săptămânii trecute. Patriarhul spune că în localitatea ocupată de jihadiștii ISIS de la finele lui august 2015 au mai rămas circa 300 de creștini. O parte dintre ei au reușit să scape din fața barbarilor Statului Islamic, alții au murit în timp ce încercau să părăsească orașul, a precizat  Ignatius Afram al II-lea. , pe baza mărturiilor luate de la supraviețuitori. Nu au scăpat de crimele ISIS creștinii care au refuzat să se convertească forțat sau să se supună regulilor impuse de jihadiștii Califatului islamic pentru așa zisele "contracte ale dhimmi", adică transformarea creștinilor în sclavi, pentru a beneficia de "protecția" ISIS. Printre victime, a povestit patriarhul, se numără și câteva femei, pe care teroriștii Statului Islamic intenționau să le vândă ca sclave. Sunt și dispăruți, despre care nimeni nu mai știe nimic, și despre care patriarhul crede că nu mai sunt în viață.

Al-Qaryatayn a fost distrus aproape în întregime de ISIS. Case dărâmate, acoperișuri prăbușite, mașini și alte vehicule incendiate - este tot ce a mai rămas din orașul Al Qaryatayn. Puține imobile au mai rămas în picioare.

Pagubele sunt greu de estimat. Cei care au reușit să fugă din calea jihadiștilor se întorc să vadă ce a mai rămas din gospodăria lor. De apă, curent electric, legături telefonice încă nu se poate vorbi. Patriarhul a  confirmat pentru BBC că ISIS a  transformaat într-un morman de moloz o mânăstire creștine veche de 1.500 de ani.