Moscova și Beijingul se opun ralierii Coreii de Sud și Japoniei la sistemul american antirachetă, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Igor Morgulov, în cadrul conferinței internaționale „Rusia și China: spre o nouă calitate a relațiilor bilaterale”, care se desfășoară la Moscova, informează TASS.

Potrivit lui Morgulov, partea rusă acordă o mare importanță cooperării cu Beijingul în Peninsula Coreeană, inclusiv în problema nucleară. „Această cooperare în problema Peninsulei Coreene se remarcă printr-un înalt grad de încredere și coordonare practică. Pe noi și partenerii chinezi ne leagă respingerea unui statut de putere nucleară pentru Coreea de Nord, precum și conștientizarea lipsei de alternativă a soluționării problemelor peninsulei exclusiv prin metode de dialog direct între părțile implicate, în primul rând între principalii antagoniști: SUA și Coreea de Nord", a spus diplomatul rus, potrivit Agerpres.
"În afară de aceasta, Rusia și China consideră inadmisibilă ralierea Coreii de Sud, iar în perspectivă posibil și a Japoniei la sistemul de apărare antirachetă al SUA", a mai subliniat Morgulov.

La începutul lui mai, China a cerut suspendarea 'imediată' a desfășurării scutului antirachetă THAAD în Coreea de Sud, în contextul în care Washingtonul a anunțat că acest sistem ar fi operațional pentru a contracara amenințarea Phenianului.
 
Tensiunile s-au agravat considerabil în ultimul timp în Peninsula Coreeană după o serie de tiruri cu rachete ale Phenianului și avertismentele Washingtonului, potrivit cărora opțiunea militară este "pe masă". Casa Albă așteaptă din partea Chinei să facă mai mult pentru a modera ambițiile nucleare ale aliatului său, dar Beijingul este furios din cauza desfășurării THAAD, care amenință - potrivit lui - echilibrul regional și propriile capacități balistice.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews