ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Moscova și Beijingul se opun ralierii Coreii de Sud și Japoniei la sistemul american antirachetă, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Igor Morgulov, în cadrul conferinței internaționale „Rusia și China: spre o nouă calitate a relațiilor bilaterale”, care se desfășoară la Moscova, informează TASS.

Potrivit lui Morgulov, partea rusă acordă o mare importanță cooperării cu Beijingul în Peninsula Coreeană, inclusiv în problema nucleară. „Această cooperare în problema Peninsulei Coreene se remarcă printr-un înalt grad de încredere și coordonare practică. Pe noi și partenerii chinezi ne leagă respingerea unui statut de putere nucleară pentru Coreea de Nord, precum și conștientizarea lipsei de alternativă a soluționării problemelor peninsulei exclusiv prin metode de dialog direct între părțile implicate, în primul rând între principalii antagoniști: SUA și Coreea de Nord", a spus diplomatul rus, potrivit Agerpres.
"În afară de aceasta, Rusia și China consideră inadmisibilă ralierea Coreii de Sud, iar în perspectivă posibil și a Japoniei la sistemul de apărare antirachetă al SUA", a mai subliniat Morgulov.

La începutul lui mai, China a cerut suspendarea 'imediată' a desfășurării scutului antirachetă THAAD în Coreea de Sud, în contextul în care Washingtonul a anunțat că acest sistem ar fi operațional pentru a contracara amenințarea Phenianului.
 
Tensiunile s-au agravat considerabil în ultimul timp în Peninsula Coreeană după o serie de tiruri cu rachete ale Phenianului și avertismentele Washingtonului, potrivit cărora opțiunea militară este "pe masă". Casa Albă așteaptă din partea Chinei să facă mai mult pentru a modera ambițiile nucleare ale aliatului său, dar Beijingul este furios din cauza desfășurării THAAD, care amenință - potrivit lui - echilibrul regional și propriile capacități balistice.