ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Archie Battersbee, copilul de 12 ani din Marea Britanie, care se afla în „moarte cerebrală” de câteva luni, a încetat astăzi din viață. Ventilația mecanică, prin care era menținut în viață la spitalul Royal London, a fost întreruptă.

Familia lui Archie a rămas fără opțiuni legale ieri, după ce au pierdut posibilitatea de a-l muta într-un centru de îngrijiri paliative pentru a muri în pace. Cererea lor în acest sens a fost respinsă de judecătorii Curții de Apel, spitalul susținând că băiatul era într-o stare prea „instabilă” pentru a putea fi mutat.

Archie Battersbee a murit la spital la ora 12:15, înconjurat de familia sa, după ce tratamentul pentru susținerea lui în viață a fost întrerupt la ora 10:00 dimineața, potrivit Daily Mail

Mama copilului, Hollie Dance, și mătușa sa Ella Carter au anunțat reporterii știrea sfâșietoare. Toate rudele sale apropiate, aflate la spital, erau extrem de îndurerate, mătușa lui descriind ultimele clipe din viața lui Archie. 

„A fost întreruptă [administrarea] tuturor medicamentele la ora 10:00. Starea sa a rămas complet stabilă timp de două ore până când au întrerupt ventilația. Apoi a devenit complet albastru. Nu este absolut nimic demn în a privi un membru al familiei sau un copil sufocându-se. Nicio familie nu ar trebui să treacă prin ceea ce am trecut noi, este un lucru barbar!”, a declarat ea.

Copilul de 12 ani era în comă de când a fost găsit inconștient de mama sa, pe 7 aprilie, după ce băiatul participase la o provocare pe TikTok, denumită „leșinul” (încurajează utilizatorii să-și țină respirația până când leșină din cauza lipsei de oxigen).

După ce s-a luptat pentru a nu-i fi întrerupt tratamentul care îl susținea în viață, în speranța că se va recupera, familiei i s-a respins ieri și cererea de a fi mutat într-un centru de îngrijiri paliative pentru a muri „în pace”.

În afara spitalului, sunt aduse flori și lumânări, iar prietenii familiei și susținătorii ei s-au adunat în semn de solidaritate în fața intrării Royal London Hospital.

Cazul lui Archie este una dintre multele tragedii recente din Marea Britanie, în care părinții au luptat împotriva deciziilor medicilor de a opri tratamentele de susținere a vieții copiilor lor.

Au fost făcute mai multe solicitări pentru revizuirea legislației actuale cu privire la drepturile parentale și ale statului pentru a evita cazuri similare, în care părinții să se lupte pentru viața copiilor lor. De asemenea, s-au implicat grupuri religioase, care au contestat ferm astfel de decizii ale sistemului juridic și medical.

Medicii care l-au tratat Archie au susținut că era, cel mai probabil, „în moarte cerebrală” și că nu era în „interesul” său continuarea tratamentului.

Dar familia lui nu a fost de acord cu o astfel de decizie, pe care o consideră, pe bună dreptate, inumană. Hollie a spus că Archie a strâns-o de mână, a deschis ochii și chiar a plâns. Medicii au efectuat teste în urma acestui fapt, dar au spus că nu au constatat nicio îmbunătățire a stării lui Archie.

„Tot ce am cerut a fost [ca tratamentul] să fie continuat șase luni – ce rău am făcut, în opinia lor? Au cheltuit o avere pe onorariile legale în timp ce s-au luptat cu mine în instanță, bani pe care i-ar fi putut cheltui pentru îngrijirea lui Archie și a altora. Este vorba de demnitatea lui Archie și cred cu tărie că cea mai demnă moarte pentru el ar fi fost departe de mașinile și zgomotul unei secții de spital. În esență, a fost un caz despre dragostea unei mame, dar și despre drepturile noastre. Care este limita de la care eu și tatăl lui Archie ne pierdem drepturile părintești în ceea ce privește a decide ce vrem pentru copilul nostru?”, a declarat mama îndurerată și indignată.