Cel puțin 1.200 de medici din sistemul de sănătate public din Franța și-au dat marți demisia din funcțiile administrative. Ei cer negocieri cu privre la buget, salarii și denunță deficiența planului de urgență al ministrului Sănătății expus la sfârșitul lui noiembrie, potrivit Franceinfo, anunță MEDIAFAX.

Printre medicii demisionari se află un număr destul de mare de șefi de servicii, din toată Franța. Aproape peste tot se constată același lucru: lipsa personalului, reducerea numărului de paturi în special în secțiile de Terapie Intensivă pediatrică, fuziunea sau chiar închiderea serviciilor medicale sau chiar și a spitalelor. ”Avem impresia că suntem într-un moment cheie în care spitalele publice sunt pe cale să se prăbușească din punctul de vedere al calității spațiului. Până azi ne-am prefăcut că totul este în regulă, dar acum tratamentele propriu-zise vor fi modificate în curând și, sincer, nu mai putem face acest lucru, nu ne mai putem întoarce la fluxul corect, nu mai putem avea o administrație care să nu ne răspundă așteptărilor”, a declarat Jean-Luc Jouve, șeful secției de chirurgie ortopedică pediatrică din cadrul spitalului La Timone din Marsilia.

Semnatarii unei scrisori deschise din Libération, adresată ministrei Sănătății Agnès Buzyn, subliniază faptul că „planul de urgență” în favoarea spitalelor, anunțat în noiembrie, „ne-a decepționat pentru că nu este suficient. Spitalul trebuie reformat. dar nu există mare reformă fără mijloace”.

Semnatarii cer o „revalorizare a salariilor, un buget suplimentar de 600 de milioane de euro pentru spitalele publice și o revizuire profundă a modului de finanțare și conducere a acestor structuri”.

Acum două luni, executivul de la Paris anunțase, printre altele, că statul va prelua o treime din datoria spitalelor publice – adică circa 10 miliarde de euro – și va oferi o primă anuală de 800 de euro infirmierilor care sunt prost plătiți din regiunea pariziană..