ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul tensiunilor și protestelor masive anti-guvern din Venezuela, „o acțiune militară americană este posibilă”. Avertismentul îngrijorător vine de la un important oficial de la Washington.  Situația rămâne tensionată în Venezuela, după ce mai mulți soldați și opozanți s-au refugiat în ambasade străine după revolta militară de marți împotriva președintelui Nicolas Maduro.

În acest context, oficialul american care a vorbit deschis despre un posibil conflict militar în Venezuela este secretarul de stat Mike Pompeo. Într-un interviu acordat CNN, el a declarat că „o acțiune militară americană este posibilă” în Venezuela.

În timp ce miercuri a avut loc o nouă serie de proteste de amploare, Nicolas Maduro a declarat că manifestațiile coordonate de liderul opoziției Juan Guaido și colegul său de partid Leopoldo Lopez, despre care a afirmat că reprezintă o tentativă de lovitură de stat, au fost învinse și a negat zvonurile că ar fi plănuit să fugă în Cuba, relatează CNN. 
 
Liderul Opoziției, autoproclamat președinte și recunoscut de mai multe țări, a anunțat in paralel lansarea ”Operațiunii Libertate” pentru a-l înlătura definitiv de la putere pe Maduro.

Într-un discurs televizat, Maduro a declarat: „Vreau să vă felicit pentru atitudinea fermă, loială și curajoasă cu care ați învins un grup mic care a încercat să umple Venezuela cu violență”.

„Facțiuni din aripa de dreapta a partidului terorist Voința Populară au coordonat lovitura de stat”, a afirmat el făcând referire la partidul lui Guaido și Lopez.

„Imperiul încearcă să atace și să înlăture de la putere un guvern legitim pentru a face din Venezuela un stat sclav. Vreau să felicit Înaltul Comandament al Armatei pentru curajul său în acțiunile de a apăra pacea”, a continuat Maduro.

„Au eșuat în planurile lor. Au eșuat în apelul făcut pentru că oamenii din Venezuela vor pace”, a afirmat Maduro înconjurat de elita politică și militară a țării. „Vom continua să fim victorioși .. în lunile și anii care urmează. Nu am nicio îndoială”, a precizat el.

Maduro a informat că cei care se află în spatele acestei tentative de lovitură de stat „nu vor rămâne nepedepsiți” și vor fi puși sub acuzare „pentru infracțiunile grave pe care le-au comis încălcând constituția, nerespectând statul de drept și dreptul la pace”.

De asemenea, Maduro a negat afirmațiile Secretarului de Stat american Mike Pompeo care a sugerat că președintele venezuelean plănuia să părăsească țara și să fugă în Cuba însă a fost convins să rămână de Rusia.

Pompeo a afirmat într-un interviu pentru CNN că avionul lui Maduro era deja pregătit să decoleze însă liderul socialist a fost convins să rămână de oficiali ruși.

Maduro a afirmat despre comentariile lui Pompeo că sunt „nebunii” și le-a numit „minciuni și manipulări”.

Leopoldo Lopez, liderul din opoziție care ar fi trebuit să fie arestat la domiciliu însă a fost eliberat de soldați conform afirmațiilor sale, a fost mutat de la ambasada statului Chile la ambasada Spaniei de la Caracas, conform ministrului de Externe din Chile, Roberto Ampuero.

Atât Guaido, cât și Lopez au  făcut apel la populație și la militari să se revolte împotriva regimului dictatorial al lui Nicolas Maduro.

Este momentul ca toată lumea să iasă în stradă pentru a recupera libertatea - a spus Lopez- care a cerut în mod special polițiștilor, militarilor și magistraților să sprijine această mișcare numită "operațiunea Libertatea".

Potrivit liderului opoziției, o parte din militarii din Venezuela sunt conștienți că este nevoie de schimbarea guvernului.