ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Robert Fico, premierul Slovaciei, a dat un ultimatum Comisiei Europene în   scandalul standardelor duble privind calitatea alimentelor. Șeful guvernului de la Bratislava amenință Bruxelles-ul că, dacă nu ia măsuri împotriva multinaționalelor care vând în Europa de Est produse de o calitate inferioară celor din Vest, va impune restricții  pentru importurile din alte țări ale Uniunii Europene, scrie EurActiv.com.

„De ce aceeași marcă de fish fingers conține mai mult pește la vecinii din Austria”, s-a întrebat premierul Fico, decis să discute această chestiune cu liderii din Cehia, Polonia și Ungaria, care, la rândul lor, s-au plâns de standardele duble aplicate de multinaționale.

”Trebuie să ne apărăm, nu putem să acceptăm așa ceva”, a spus Fico, avertizând și asupra calității inferioare a balsamului de rufe și a cafelei din Slovacia. Premierul slovac a atras atenția că va fi forțat să acționeze, dacă problema este ignorată în continuare de către reprezentanții Comisiei Europene.

Ca ultimă măsură, acesta ia în considerare o inițiativă cetățenească, care a strâns deja un milion de semnături în Slovacia.

Un oficial european a precizat că va face tot ce îi stă în putere pentru a lupta împotriva alimentelor cu dublu standard din Europa.

De asemenea, autoritatea maghiară pentru siguranța alimentelor a descoperit că o pastă tartinabilă de ciocolată are o calitate superioară în Austria. 

Guvernul de la Budapesta anunța în luna mai că pregătește un proiect de lege prin care vrea să forțeze companiile multinaționale să precizeze pe etichetele produselor vândute în Ungaria dacă există diferențe de calitate sau în privința ingredientelor.

De asemenea,  în scrisori adresate comisarului european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourova, și Ombudsmanului European, Emily O'Reilly,  autoritățile bușgare au făcut apel la încetarea discriminării și a folosirii de standarde duble împotriva consumatorilor bulgari.