ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de mii de persoane au participat duminică la un marș în capitala Slovaciei, Bratislava, cerând o interzicere totală a avortului în această țară, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
 
„Cine ucide un copil nenăscut ucide viitorul națiunii'”, se putea citi pe unele dintre pancartele manifestanților, în timp ce un organizator al manifestației a subliniat în intervenția sa că „viața fiecărui om este neprețuită, așadar ea trebuie protejată de la concepție până la moarte'”.

Legislația privind avortul este în Slovacia relativ liberală față de cea din Polonia sau Malta, care au cele mai stricte legi la acest capitol între țările UE. În Slovacia în prezent avortul la cerere este legal până la a 12-a săptămână de sarcină inclusiv, în timp ce avortul din motive de sănătate este permis până la a 24-a săptămână de sarcină. Dar parlamentarii conservatori și cei de dreapta-radicală doresc ca avortul să fie permis doar până în a 6-a sau a 8-a săptămână de sarcină, ori chiar să-l interzică complet.

Legislativul de la Bratislava va începe luna aceasta dezbaterile privind restricționarea avortului, dar nu este clar dacă propunerile avansate vor fi transpuse în lege. Partidul aflat la putere, SMER, o formațiune social-democrată cu orientare conservatoare și partenerul său de guvernare Partidul Național Slovac, de centru-dreapta, nu au precizat încă dacă vor susține propunerile avansate.

Formațiunea SMER a promis în schimb că va susține adoptarea legislației care va interzice căsătoriile între persoanele de același sex și adopțiile de copii în cazul cuplurilor formate din astfel de persoane