ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În condițiile în care una dintre rutele migranților duce din Croația prin Slovenia, spre Austria sau Italia și mai departe, spre Germania și alte țări din vestul și nordul Europei, unele dintre aceste state, sufocate de valul migrației, au început să ia măsuri. De la ridicarea gardurilor de sârmă ghimpată și mobilizarea armatei până la organizarea unor patrule civile.

Zeci de civili, unii înarmați, patrulează în ultimele zile frontiera Sloveniei cu Croația. Toți fac parte din Štajerska varda („Garda de acasă”) a lui Andrej Šiško, o mișcare anti-migranți. Sisko este fost lider de galerie de fotbal, ex candidat la președinție în 2017, reținut în trecut pentru unele acte de violență, potrivit msn.com. 

Modelul păzirii granițelor a fost preluat după Bulgaria și Ungaria, unde au apărut încă din 2016 grupuri de așa numiți vigilantes (cetățeni ce iau în propriile mâini menținerea legii și ordinii publice), patrulând pădurile de la frontieră, pentru a stopa valul migranților.

Andrej Šiško spune că obiectivul său este „de a instrui cetățenii să-și apere țara și de a ajuta militarii și poliția într-un moment al invaziei migranților din statele africane și asiatice, în mare parte musulmani”.

Un membru al grupului este Blaž Židar, fost soldat al armatei slovene, în vârstă de 47 de ani, îmbrăcat în pantaloni de camuflaj, „cu un cuțit lung atârnat de curea”, care patrulează în apropierea satului său, Radovica. „Aș prefera să mă bucur de pensie, dar din rațiuni de securitate nu pot face  asta.” Alături de cei șase copii ai săi și, uneori, și de soție, patrulează zilnic la graniță „pentru că, spune el, trebuie să protejeze națiunea împotriva intrusilor. ”


Autoritățile nu se opun acestei ințiative, câtă vreme nu încalcă legea.”Oamenii ne sună zilnic și ne oferă informații importante despre vehicule și persoane suspecte, și le mulțumim”, spune șefa poliției din localitate.

În ultimii doi ani, Slovenia, una dintre cele mai mici țări europene, a ajuns să fie sufocată de intrarea a mii de migranți.  Pentru a putea face față, Parlamentul de la Ljubljana dat puteri sporite armatei, chemată să ajute poliția să facă față afluxului de migranți la frontieră.

Autoritățile croate au limitat intrările imigranților, după ce Slovenia a anunțat că nu poate gestiona trecerea a mai mult de 2.500 de refugiați pe zi, aglomerări de imigranți fiind observate de asemenea la granița croato-slovenă. După ce Ungaria a decis anul trecut să închidă granița cu Croația — unde a fost ridicat un gard de sârmă ghimpată, la fel ca la frontiera cu Serbia—, presiunea migratorie s-a mutat în direcția Sloveniei, unde de atunci au început să vină aproape 20.000 de imigranți.