ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Slovenia a proclamat sfârșitul epidemiei de COVID-19 pe teritoriul său și și-a redeschis frontierele, chiar dacă unele măsuri preventive rămân în vigoare, informează vineri AFP. „Astăzi Slovenia are cea mai bună situație clinică din Europa, ceea ce ne permite să punem capăt stării epidemice" declarate pe 12 martie în țară, a afirmat joi premierul sloven Janez Jansa.

Frontierele Sloveniei vor fi redeschise pentru toți cetățenii UE, în timp ce cetățenii altor state vor trebui să stea în carantină.

Slovenia, țară cu 2 milioane de locuitori ce se învecinează cu Italia, Croația și Austria, a înregistrat în total 1.500 de contaminări și 103 de decese de COVID-19, cu puține noi contaminări în ultimele zile.

Unele restricții vor rămâne în vigoare, cum ar fi interdicția de adunări publice, obligativitatea de a purta mască și respectarea regulilor de distanțare socială.

Mai devreme în cursul acestei săptămâni, guvernul sloven a anunțat ridicarea celor mai multe restricții începând de săptămâna viitoare, printre care redeschiderea centrelor comerciale și a hotelurilor cu mai puțin de 30 de paturi.
 
Potrivit radioului public sloven, prin declararea sfârșitului epidemiei statul evită prelungirea automată, până la sfârșitul lui iunie, a unui set de măsuri de susținere economică votate pentru a ajuta populația și afacerile. Prin urmare, aceste măsuri se vor încheia la sfârșitul lunii mai.