ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă a Rusiei a stârnit controverse între credincioși după ce a aprobat pictarea unor lideri politici în cadrul noii Catedrale a Forțelor Armate Ruse de lângă Moscova, între care și fostul dictator sovietic Iosif Stalin, informează RT.

Mai precis, este vorba despre o serie de mozaicuri care au menirea să reflecte istoria Rusiei, între care se află și o replică a unei fotografii din 1945, „Parada Victoriei”, în care unul dintre soldați ține în mână un tablou cu Stalin.

În alt mozaic, intitulat „Anexarea pașnică a Crimeii”, apar actualul președinte Vladimir Putin și actualul Ministru al Apărării, Serghei Șoigu.

Imaginile au fost publicate pe rețelele de socializare și au stârnit controverse între internauți. În ceea ce privește Biserica Ortodoxă a Rusiei, aceasta a confirmat prin vocea preotului Leonid Kalinin, șeful comisiei de experți pentru artă și arhitectură din cadrul instituției, că imaginile sunt reale și că Stalin va apărea pe unul dintre mozaicurile de pe pereții noii biserici.

„Consiliul pentru Artă consideră aceste ilustrații ca fiind absolut potrivite și corespunzătoare adevărului istoric, de unde nu ar trebui rupte pagini în mod arbitrar”, a spus Kalinin, conform sursei citate.

În discuție a intervenit și Episcopul Ștefan de Klin, vicar al Patriarhiei Moscovei și viitor paroh al Catedralei, care a spus că ilustrarea evenimentelor și personalităților istorice în Biserică este o tradiție de secole în Ortodoxie.

„Biserica e ridicată în cinstea victoriei(din al doilea război mondial - n.r.), așa că ar fi greșit să nu arătăm Parada”, iar în ceea ce-l privește Stalin „a fost înfățișat pe baza unei fotografii istorice”, a spus Episcopul de Klin pentru pentru RBC.ru, citat de RT.
 
În imaginile cu biserica în stadiul actual se pot vedea icoane, iar alături simboluri ale Armatei Roșii, inclusiv cu secera și ciocanul.


Regimul condus de Stalin, fost dictator al Uniunii Sovietice între 1922 și 1952, a ucis milioane de persoane, între care și zeci de mii de preoți, alte sute de mii fiind întemnițați. Mai mult, din ordinul lui Stalin a fost demolată Catedrala „Iisus Mântuitorul” din Moscova, în 1931, refăcută abia în anii 90.

Pe de-o parte, imaginea lui Stalin a devenit din ce în ce mai cosmetizată în ultimii ani de către regimul Putin, iar pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Rusă a canonizat pe cei care au avut de suferit din cauza regimului comunist, inclusiv pe cei martirizați în timpul regimului lui Stalin.
 
Uniunea Sovietică, sub conducerea lui Stalin, a ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și Herța, în 1940, ținuturi nerevenite și azi României.

Noua Catedrală a Armatei Ruse de lângă Moscova va avea hramul „Învierea Domnului” și va fi sfințită pe 9 mai, zi care coincide la ruși cu ziua victoriei în al doilea război mondial.

Biserica va fi parte a unui complex, ce va cuprinde un muzeu și un complex memorial dedicat soldaților sovietici  care au luptat în al doilea război mondial.