Pentru prima dată în istoria democrației spaniole, liderul Partidului Socialist, Pedro Sanchez, care de vineri este noul premier al Spaniei, nu a depus jurământul pe Biblie și pe Crucifix, scrie The Local.es.


Socialistul Pedro Sanchez este noul premier al Spaniei după ce vineri a fost votat printr-o moțiune de cenzură depusă împotriva fostului premier, Mariano Rajoy, iar sâmbătă a depus jurământul în fața regelui Felipe al VI-lea. 

Este al șaptelea premier spaniol ales în ultimii 40 de ani, dar primul care ajunge la putere în urma unei moțiuni de cenzură. De asemenea este primul sef al executivului care depune jurământul în fața monarhului spaniol fără Biblie și Crucifix. 

„Promit să îndeplinesc cu credință îndeplinirea atribuțiilor postului de prim-ministru, cu conștiință și onoare, cu loialitate față de rege și să apăr Constituția ca pe legea fundamentală  a statului”, a spus Sanchez, primul prim-ministru din istoria țării care nu face acest jurământ în fața unor simboluri creștine.

Potrivit observatorilor regali, regele Felipe a relaxat protocolul privind astfel de ceremonii pentru funcționari, de la preluarea tronului în 2014, astfel încât simbolurile creștine au devenit un element opțional.

În această săptămână, Sanchez trebuie să-și formeze cabinetul, dar până atunci este obligat sa guverneze împreună cu miniștrii demisului Mariano Rajoy, o altă premieră pe care o aduce în politica spaniolă. 

Pedro Sánchez a fost ales lider al PSOE în 2014, însă a renunțat la conducerea partidului și la mandatul său de parlamentar în 2016, după ce a refuzat să voteze în favoarea învestirii lui Rajoy, în condițiile în care partidul său decisese contrariul. Totuși, Sánchez a revenit la conducerea PSOE un an mai târziu, după ce a câștigat alegerile interne din partid. 

În programul său politic,Sánchez a promis să renunțe la tratatele semnate de Vatican și Spania în 1979, prin care Bisericii Catolice i se garanta, printre alte privilegii,  finanțarea din banii contribuabililor, scutirea de la plata anumitor taxe și finanțarea de către stat pentru instruirea religioasă în școlile de stat, notează ziarul The Telegraph.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews