ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majoritatea finlandezilor nu ar dori ca Finlanda să adere la NATO, chiar și după o recomandare prezidențială pentru a susține o astfel de acțiune, arată un nou sondaj făcut public duminică și comandat de agenția de știri Lannen Media, relatează Xinhua.

Potrivit sondajului, o cerere de aderare la NATO ar obține un sprijin de 35%, dacă ar fi susținută public de președinte. Jumătate din populație se opune.

Susținătorii finlandezi ai unei aderări la NATO au declarat anterior că sprijinul pentru intrarea în Alianță va fi substanțial mai mare dacă președintele o va sprijini.

Dintre partidele politice finlandeze, doar Coaliția Națională (conservatoare) a inclus aderarea la NATO în obiectivele programului său.

În ultimele sondaje, susținerea aderării la NATO a fost de aproximativ 20%, fără ca sprijinul prezidențial să fie oferit ca opțiune.

Comentând rezultatele, Teija Tiilikainen, directorul Institutului de Afaceri Internaționale din Helsinki, a declarat că niciun președinte nu poate obține sprijinul majorității pentru toate politicile.

Actuala coaliție guvernamentală, aflată la putere din 2015, menționează aderarea la NATO ca o opțiune, dar nu vede niciun motiv pentru a o obține acum.

Finlanda are un "statut îmbunătățit de partener" cu NATO, dar care nu oferă garanții de securitate.

Finlanda și-a intensificat cooperarea în domeniul apărării cu Suedia, însă acordul de apărare recent semnat cu Stockholm nu constituie o alianță.

Nici un acord tripartit de apărare recent încheiat între Finlanda, Suedia și Statele Unite nu reprezintă o alianță militară.

Președintele Sauli Niinistö a declarat că NATO este "o posibilitate deschisă", dar pentru asta va fi nevoie de un referendum.

Rusia a avertizat recent că aderarea Finlandei sau a Suediei la NATO ar provoca "contramăsuri".