ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


63 % dintre francezi susțin că nu se identifică cu vreo religie. Acestea sunt rezultatele unui sondaj recent realizat în Franța.

După atentatele din luna ianuarie de la publicația Charlie Hebdo, chestiunea apartenenței la o religie, intr-un stat laic, a reapărut în atenția publicului. Amploarea pe care o ia această dezbatere este paradoxală, câtă vreme francezii spun că se simt departe de orice apartenență religioasă. Statisticile etnice care fac o clasificare și a apartenenței la o religie în Franța nu dau un număr precis al celor care se declară fără religie, scrie ziarul Le Monde.

O mai bună estimare o dau sondajele efectuate la nivel mondial și european. Astfel, 63 % dintre francezi care nu se identifică cu vreo religie, 37% spun că sunt religioși și 40% atei.

Eurobarometrul comandat de Comisia Europeană în 2010 permite creionarea unui tablou al opțiunilor religioase ale francezilor – răspunsurile nu sunt foarte departe de sondajele locale – 40% atei, o treime crede într-o forță superioară și, interesant, aproape 70% spun că nu aparțin vreunei religii în mod special, ceea ce chiar dacă nu respectă aritmetica, este plauzibil, pentru că și printre cei care cred într-o formă de divinate, sunt mulți cei care nu pot preciza în care anume.

Datele arată că sunt sub 5 procente francezi catolici practicanți.