Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) efectuează un sondaj despre comunitatea homosexualilor, întrebările vizând atât identitatea de gen a respondenților, cât și politicile guvernamentale destinate acestei comunități sau creșterea copiilor și modul în care programele școlare abordează tema homosexualității.

Potrivit site-ului oficial, la acest sondaj „despre persoanele lesbiene, homosexuale, bisexuale, trans, intersex și non-binare, precum și alte persoane cu gen neconform, poate participa orice persoană care se consideră a fi LGBTI, are vârstă mai mare de 15 ani și trăiește în UE, în Serbia sau în Macedonia de Nord”. Sondajul preia și oficializează teoria gender (a genului) conform căreia fiecare persoană se poate identifica de gen dorește, indiferent de sexul biologic. 

Pentru a putea vizualiza întrebările, am participat la sondaj, fără a trimite însă răspunsurile la finalul cercetării. Sondajul are în jur de 40-50 de întrebări, în funcție de răspunsurile date de fiecare persoană în parte.
Cercetarea începe cu un set de întrebări filtru privind identitatea de gen a respondenților, anume:

Întrebare sondaj: Ce sex v-a fost atribuit la naștere?
Sex femeiesc
Sex bărbătesc
Altul, vă rugăm să notați răspunsul dumneavoastră 

Următoarea întrebare se referă la identitatea de gen a persoanei în prezent, posibilitățile de răspuns fiind destul de vaste, de la femeie/fată, bărbat/băiat, la non-binar sau alt gen (genderqueer), agender, poligender sau genderfluid.
Dacă niciuna dintre aceste variante nu corespunde identității persoanei, aceasta are o ultimă variantă de răspuns, respectiv: „Dacă nu vă identificați ca bărbat, femeie, persoană trans sau non-binară, vă rugăm să specificați cu ce v-ați identifica”.

Întrebările privind identitatea de gen sunt urmate de cele referitoare la toleranța din țara de proveniență sau la implicarea guvernului în combatarea prejudecăților legate de comunitatea  homosexualilor.

În legătură cu politice publice, sondajul UE dorește să afle și dacă programa școlară a abordat vreodată aspecte legate de LGBTI, variantele de răspuns fiind:

Da, în mod pozitiv
Da, atât în mod pozitiv, cât și negativ
Da, în mod neutru și echilibrat
Da, în mod negativ
Nu.

Nu în ultimul rând, participanții la sondaj trebuie să precizeze care este starea lor civilă și dacă cresc copii împreună cu partenerul/partenera.

Întrebare sondaj: Aveți copii?
Nu, nu am copii
Sunt părinte biologic și tutore legal al unuia sau ai multor copii
Sunt părinte biologic, dar nu și tutore legal, al unuia sau mai multor copii
Sunt tutore legal, dar nu și părinte biologic, al unuia sau mai multor copii
Cresc unul sau mai mulți copii, dar nu sunt părinte biologic și nici tutore legal.

Sondajul privind persoanele LGBTI din UE este realizat de compania de sondaje Agilis SA în numele Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA). Acesta este cel de al doilea studiu privind comunitatea homosexualilor din UE.

Sondajul este disponibil aici.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews