ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un sfert dintre americani s-au arătat puțin sau deloc interesați să li se administreze un vaccin împotriva noului coronavirus, se arată într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat joi, transmite Agerpres.

În timp ce specialiștii în sănătate spun că un vaccin pentru a preveni infecția este necesar pentru ca viața să revină la normal, sondajul indică o potențială problemă de încredere a populației față de administrația Donald Trump, deja ținta criticilor pentru îndrumările sale de siguranță adesea contradictorii pe perioada pandemiei de COVID-19.

Circa 36% dintre respondenți au declarat că ar fi mai puțin dispuși să primească un vaccin anti-COVID-19 dacă președintele american Donald Trump ar spune că este sigur, comparativ cu doar 14% care ar fi mai interesați.

Majoritatea respondenților la sondaj – efectuat în rândul a 4.428 de adulți americani, în perioada 13-19 mai – au spus că ar fi puternic influențați de recomandările Administrației Alimentelor și a Medicamentelor din SUA sau de rezultatele unor studii la scară largă care să arate că vaccinul este sigur.

Mai puțin de două treimi dintre respondenți au declarat că sunt „foarte” sau „oarecum” interesați de un vaccin, un procent despre care experții în sănătate s-au așteptat să fie mai mare, având în vedere conștientizarea crescută privind COVID-19 și cele peste 92.000 de decese legate de coronavirus în Statele Unite.

„Este un procent puțin mai mic decât credeam având în vedere toată atenția asupra COVID-19”, a declarat dr. William Schaffner, expert în boli infecțioase și vaccinuri de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville. „M-aș fi așteptat la ceva în jur de 75%”, a mai spus el.

40% dintre respondenți au declarat că nu sunt deloc interesați să li se administreze un vaccin, iar 10% au spus că nu sunt foarte interesați. Alți 11% au afirmat că nu sunt siguri.

Studii sunt în curs de desfășurare, însă experții estimează că cel puțin 70% dintre americani ar trebui să se imunizeze printr-un vaccin sau prin infectare pentru a obține așa-numita „imunizare în masă”, atunci când suficienți oameni sunt rezistenți la o boală infecțioasă pentru a preveni răspândirea ei.