ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majoritatea germanilor sunt în favoarea reducerii dependenței lor de sistemul de apărare al Statelor Unite, declarându-se în favoarea legăturilor mai strânse cu Rusia, potrivit unui sondaj YouGov comandat de agenția germană de știri DPA, scrie Daily Sabah.

Aproximativ 55% dintre germani au spus că, în cazul unui atac, ar dori ca națiunile europene NATO să se apere singure, fără sprijin din partea SUA . Aproximativ o cincime (21%) dintre germani nu doresc să renunțe la sprijinul militar american, a indicat sondajul.

În plus, 48%  dintre cei chestionați sunt în favoarea unei retrageri complete sau parțiale a celor aproximativ 35.000 de soldați americani staționați în Germania. Aproximativ o treime (32%) dintre nemți cred însă că contingentul trupelor SUA ar trebui să rămână pe teritoriul german.

Surprinzător în contextul actual este că sondajul indică un sprijin puternic pentru strângerea legăturilor cu Rusia. Astfel, 54% dintre germani consideră că NATO ar trebui să coopereze, din nou, mai strâns cu Rusia. Doar 21% sunt în favoarea continuării poziției actuale împotriva Moscovei. 

Sondajul a arătat  și o diferență în ceea ce privește sancțiunile economice impuse de UE Rusiei. Aproximativ 34%  dintre germani sunt în favoarea suspendării sancțiunilor, 37% s-au declarat împotrivă, în timp ce 29% nu au specificat o opțiune.

Șefii de stat și de guvern din statele NATO s-au reunit, marți, la summitul la Londra, la 70 de ani de la înființarea Alianței. Comentariile președintelui francez Emmanuel Macron privind „moartea cerebrală” în care se află Alianța și apelul său pentru o mai mare independență europeană a declanșat o dezbatere aprinsă în cadrul alianței. 

Deputații germani de stânga au lansat în octombrie un apel către guvernul de la Berlin, cerând să expulzeze forțele americane staționate în Germania. Politicienii susțineau că prezența forțelor americane nu servește decât scopului războaielor ilegale americane din Orientul Mijlociu și amplifică tensiunile cu Moscova.