84% dintre cetățeni Serbiei se opun aderării țării lor la NATO, belgrădenii fiind cei care s-au declarat, în număr covârșitor, împotriva intrării Serbiei în Alianța Nord-Atlantică.

Sondajul, realizat de Institutul pentru Afaceri Europene, conicide cu împlinirea a 19 ani de la începutul bombardamentelor asupra Serbiei,  cel mai tragic episod din istoria recentă a statului balcanic, b92.net.

Conform sondajului, 62% dintre cetățenii sârbi au spus că nu vor accepta scuze din partea NATO pentru agresiunea din 1999 împotriva Republicii Federale Iugoslavia (SRJ). Majoritatea dintre cei care au răspuns așa sunt belgrădenii și locuitori ai regiunilor din vestul Serbiei și Sumadija, cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani.

O treime dintre cei chestionați spun că ar accepta scuze, în timp ce șapte la sută nu au știut ce să răspundă. 

În același timp, 84% dintre respondenți au afirmat că se opun unei aderări a țării lor la NATO, aproximativ 10%  declară că sprijină această idee, în timp ce șase la sută sunt indeciși.

Îngtrebați  despre „motivele agresiunii” de-acum 19 ani, 17% au pus-o pe seama „politicii lui Slobodan Miloșevici, 15,2% consideră că la mijloc au fost „ interesele și motivele politice ale SUA și ale Occidentului”, iar 12,6% au susținut că motivul acestei agresiuni ar fi fost „Kosovo”.

Aproximativ două treimi dintre cetățenii sârbi se opun oricărei forme de cooperare între Serbia și NATO, în timp ce  26% dintre respondenți o susțin.

Sondajul a fost efectuat în perioada 16-20 martie, cu participarea a 1.203 de respondenți din toată Serbia, cu excepția provinciei Kosovo.

Pe 24 martie 1999, NATO a început o campanie de bombardare a Serbiei, care a durat 78 de zile și în care au fost ucise cel puțin 2.500 de persoane. Operațiunea a fost lansată fără acordul Consiliului de Securitate al ONU.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews