ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ex-președintele SUA, Jimmy Carter, a declarat că țara sa demult s-a îndepărtat de idealurile democrației și s-a transformat într-o putere a oligarhilor.

Cel de-al 39-lea președinte al Americii a făcut această apreciere într-un interviu oferit cunoscutului politolog american Thom Hartmann.

Carter a numit democrația americană ca fiind falsă, iar puterea – ”oligarhi care controlează țara și mass-media națională”.

"Aceasta încalcă esența sistemului nostru politic care a făcut din America o țară mare. Ea nu mai este acum decât o oligarhie, mite politice nelimitate fiind mijlocul de a obține nominalizarea pentru președinție sau pentru a fi ales președinte", a declarat Carter, conform yournewswire.com.

Așa-numitele Super-PAC-uri (Super Political Action Committees) au fost concepute pentru a putea strânge donații pentru candidați, nefiind fixată vreo limită sumelor vărsate. Un număr crescând de americani consideră că această finanțare pune în pericol democrația americană.

Potrivit New York Times, mai puțin de 400 de familii au vărsat sau colectat jumătate din donații pentru SuperPAC-uri.

Hillary Clinton își are și ea binefăcătorii ei, între care George Soros și Steven Spielberg. Singurul care refuză banii de la SuperPAC este cel care în sondaje conduce la republicani: Donald Trump, care declară o avere de 10 miliarde de dolari, din care a utilizat o parte pentru a-și finanța campania.

Cunoscutul politolog german, Alexandr Rar, a declarat într-un interviu pentru agenția Sputnik că Jimmy Carter are dreptate în multe privințe, iar politica revanșistă a SUA, adoptată după destrămarea URSS, și expansiunea Americii în afacerile interne ale republicilor post sovietice demonstrează clară a acestui lucru.

Economiile financiare cu forța de muncă, pe care marile corporații le fac în America, devin fără discuție profitul corporațiilor americane și al acționarilor speculanți. Una dintre consecințe a fost înrăutățirea distribuției bogăției la nivel de societate americană și concentrarea ei în câteva mâini, astfel fiind transformată o democrație a clasei de mijloc într-o reală oligarhie.