ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Kenyei, William Ruto, a declarat miercuri că nu va semna controversata lege a finanțelor care a provocat proteste violente în țară, soldate cu zeci de morți, potrivit CNN, citat de antena3.ro

„După ce am ascultat cu atenție poporul kenyan, care a spus sus și tare că nu vrea să aibă nimic de-a face cu acest proiect de lege a finanțelor 2024, îmi plec capul și nu voi promulga proiectul de lege a finanțelor 2024, care va fi, prin urmare, retras”, a declarat William Ruto într-un discurs, a doua zi după ce manifestațiile împotriva proiectului s-au soldat cu 22 de morți, potrivit organismului oficial pentru drepturile omului.

Cadavre pe străzile din capitala Kenyei, la un miting împotriva creșterii taxelor. Poliția a tras în protestatari

Au fost violențe extreme în Kenya, marți, după protestele care au izbucnit în capitala Nairobi. În fața Parlamentului țării s-au adunat numeroși protestatari, revoltați de intenția guvernanților de a majora unele taxe, iar polițiștii au deschis focul și au ucis mai mulți oameni.

Zeci de protestatari au fost împușcați, iar părți ale clădirii legislativului au fost incendiate. O echipă CNN a asistat la scenele tulburătoare și a observat două cadavre pe stradă.

Polițiștii au deschis focul împotriva protestatarilor după ce tunurile cu apă și gazele lacrimogene nu au fost eficiente în a dispersa mulțimea.

Parlamentarii kenyeni care se aflau la clădirea parlamentului au scăpat printr-un canal subteran, a informat NTV Kenya, afiliată CNN. Potrivit NTV Kenya, parlamentarii au fost evacuați în timp ce poliția s-a îndreptat împotriva protestatarilor.

Persoane răpite înainte de proteste

Amnesty International Kenya declară că investighează unde se află până la 12 persoane care au fost „răpite în miezul nopții” înaintea protestelor planificate de marți.

Lista include bloggeri, creatori de conținut, apărători ai drepturilor omului, un medic și un angajat parlamentar, a declarat directorul executiv al Amnesty Kenya Irũngũ Houghton pentru CNN.

Luna aceasta sute de persoane au fost arestate în Kenya în timpul protestelor din mai multe orașe.

Oamenii sunt revoltați de majorarea de taxe anunțată de guvernanți

Sub presiunea populară, parlamentarii au acceptat să renunțe la o serie de modificări ale codului fiscal ce vizau majorări la taxele pentru autoturisme, pâine, ulei, scutece, prosoapele igienice și transferul de bani.

În ciuda pasului înapoi făcut de autorități, protestele au continuat, unii localnici solicitând anularea întregului proiect de lege.

Manifestații aveau loc - fără nicio opoziție a poliției - în mai multe orașe din țară, mai ales în fiefuri ale opoziției, la Mombasa (est), Kisumu (est), Eldoret (vest), un oraș important în Valea Rift, în regiunea din care este originar președintele William Ruto, Nyeri (sud-vest) și Nakuru (centru), scrie presa locală.

Sora lui Barack Obama, printre victimele afectate de gazele lacrimogene

La protestele din Nairobi, unde poliția a deschis focul asupra contestatarilor, s-a aflat și sora vitregă a fostului președinte american Barack Obama, Auma Obama, care a fost victima gazelor lacrimogene în timp ce acorda un interviu.

”Sunt aici pentru că kenyeni tineri manifestează pentru drepturile lor și suntem bombardați cu gaze lacrimogene. Ne gazează cu lacrimogene! Avem steaguri și banderole, nimic altceva”, a declarat ea - VIDEO MAI JOS.