ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fundațiile lui George Soros pentru o Societate Deschisă, cunoscute cel mai bine pentru finanțarea militanților pentru drepturile civile în Europa de Est și în statele în curs de dezvoltare, se orientează tot mai mult către Vest.

Strategia vine ca un răspuns la ascensiunea formațiunilor naționaliste în această parte a continentului, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Oficiali ai magnatului fondurilor speculative și ai organizației caritabile, care cheltuiește circa un miliard de dolari pe an, au afirmat că succesele electorale recente ale partidelor naționaliste au dus la o restrângere a spațiului pentru activismul independent ce a fost constatată anterior în Europa de Est.

În sudul Franței, fundația a intervenit pentru a oferi fonduri asociațiilor locale pentru drepturile migranților și antidiscriminare, a căror finanțare a fost înghețată când partidul Marinei Le Pen, redenumit Adunarea Națională, a preluat puterea în mai multe municipalități.

Cu un partid în Germania precum AfD (Alternativa pentru Germania), decis să obțină rezultate în toamnă la alegerile regionale din estul țării, fundația este pregătită să întreprindă pași similari, a afirmat Selmin Caliskan, director la noul său birou din Berlin.

Extinderea susținerii - ce include finanțarea organizațiilor axate pe sprijinirea comunităților în zonele sărace din nordul Angliei care au votat puternic în favoarea Brexit-ului - reflectă preocuparea că Europa de Vest cedează și ea în fața ofensivei unor lideri naționaliști precum premierul ungar Viktor Orban.