Fundațiile lui George Soros pentru o Societate Deschisă, cunoscute cel mai bine pentru finanțarea militanților pentru drepturile civile în Europa de Est și în statele în curs de dezvoltare, se orientează tot mai mult către Vest.

Strategia vine ca un răspuns la ascensiunea formațiunilor naționaliste în această parte a continentului, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Oficiali ai magnatului fondurilor speculative și ai organizației caritabile, care cheltuiește circa un miliard de dolari pe an, au afirmat că succesele electorale recente ale partidelor naționaliste au dus la o restrângere a spațiului pentru activismul independent ce a fost constatată anterior în Europa de Est.

În sudul Franței, fundația a intervenit pentru a oferi fonduri asociațiilor locale pentru drepturile migranților și antidiscriminare, a căror finanțare a fost înghețată când partidul Marinei Le Pen, redenumit Adunarea Națională, a preluat puterea în mai multe municipalități.

Cu un partid în Germania precum AfD (Alternativa pentru Germania), decis să obțină rezultate în toamnă la alegerile regionale din estul țării, fundația este pregătită să întreprindă pași similari, a afirmat Selmin Caliskan, director la noul său birou din Berlin.

Extinderea susținerii - ce include finanțarea organizațiilor axate pe sprijinirea comunităților în zonele sărace din nordul Angliei care au votat puternic în favoarea Brexit-ului - reflectă preocuparea că Europa de Vest cedează și ea în fața ofensivei unor lideri naționaliști precum premierul ungar Viktor Orban.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews