Miliardarul american de origine ungară George Soros spune că dominația globală a companiilor de internet din SUA se va încheia, fiind „doar o chestiune de timp” până când reglementările și taxele impuse de autorități vor duce la prăbușirea acestora.  

„Mișcarea curentă din istoria globală este una dureroasă. Societățile deschise sunt în criză, în timp ce diversele forme de dictaturi și state mafiote, exemplificate prin Vladimir Putin în Rusia, sunt în creștere. În Statele Unite, președintele Donald Trump ar vrea să-și înființeze propriul stat mafiot, dar nu poate, din cauza Constituției, a altor instituții și pentru că o societate civilă vibrantă nu o permite”, spune Soros într-un comentariu publicat pe Project Syndicate, portal ce găzduiește opinii exprimate de activiști, lideri politici etc.

Potrivit lui Soros, marile companii americane de internet, în special Google și Facebook, contribuie din plin la „impotența” de care dă dovadă guvernul american.

„Aceste companii au jucat deseori un rol inovator și eliberator. Însă pe măsură ce Facebook și Google au devenit încă și mai puternice, s-au transformat în obstacole în calea inovării și au cauzat multiple probleme, probleme de care abia acum începem să ne dăm seama”, susține investitorul american, în prezent președințele fundațiilor Soros Fund Management și Open Society Foundations.

Investitorul și activistul politic este de părere că platformele de socializare își înșeală utilizatorii, manipulându-le atenția și direcționând-o spre a servi propriilor interese comerciale. Mai mult, companiile produc deliberat dependență de serviciile pe care le oferă. 

„Acest lucru poate fi dăunător, în mod special pentru adolescenți”, spune el. 

Soros compară platformele de internet și cu companiile de jocuri de noroc, care presează clienții prin tehnici devenite atât de sofisticate, încât aceștia își pierd la joc toată averea și chiar și bani pe care nu îi au. „Ceva asemănător - și potențial ireversibil – se întâmplă cu atenția oamenilor în această eră digitală. Nu este vorba doar de simple distrageri, sau dependențe: companiile de social media induc oamenii să își predea autonomia. Iar această putere de a modela atenția oamenilor este din ce în ce mai concentrată în mâinile câtorva companii”, potrivit acestuia.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews