ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Invitat să vorbească la Forumul Economic European. 2017, miliardarul american George Soros a demonizat Brexit-ul, a atacat mișcările anti UE, apărând așa zisele „societăți deschise” și a cerut mai multă deschidere pentru imigranți.

Soros nu și-a expus la Bruxelles doar viziunea sa asupra unei Europe despre care spune că „trece printr-o criză”, ci a apărat și acele „societăți deschise” pe care le-a împânzit în toată lumea. Iar pentru ca acestea să fie apărate, a spus el, e nevoie de sprijinul UE. „Nu e suficient să ne bazăm pe lege, trebuie să se ia atititudine pentru a apăra ceva în care se crede”.

Despre UE, Soros a afirmat că „ trebuia să fie o asociație voluntară de state care gândesc la fel și care sunt dispuse să renunțe la o parte din suveranitatea lor pentru binele comun. Dar, spune el, după criza fianciară din 2008, zona euro s-a transformat într-o relație de tip creditor-debitor în care țările debitoare nu își pot îndeplini obligațiile iar țările creditoare dictează termenii care trebuie respectați”.

Magnatul american crede că Uniunea Europeană are nevoie de o reinventare radicală iar Brexitul oferă UE șansa de a se transforma într-o organizație care ar fi diferită de actualul aranjament în două aspecte importante. "În primul rând ar crea o distincție clară între Uniunea Europeană și zona euro. În al doilea rând, ar recunoaște că euro are multe probleme nerezolvate și acestea nu trebuie lăsate să distrugă Uniunea Europeană”, a apreciat Soros. El a mai afirmat că Uniunea Europeană „este înconjurată de puteri ostile, respectiv Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Egiptul aflat sub puterea ISIS și America pe care lui Trump i-ar placea să o creeze, dar nu poate”.
 
Soros mai spune că zona euro este guvernată de tratate depășite care stipulează că toate țările sunt așteptate să adere la euro în momentul în care îndeplinesc condițiile necesare. Aceste tratate au transformat UE într-o organizație în care zona euro este nucleul iar alte state sunt într-o poziție inferioară, pe baza ipotezei că statele membre se îndreaptă în aceiași direcție dar cu viteze diferite. „Această idee trebuie abandonată. În locul unei Europe cu "mai multe viteze" ar trebui să țintim spre o Europă cu "mai multe direcții" care ar permite statelor membre o varietate mai mare de alegeri. Aceasta ar avea un efect benefic mult mai amplu”, a spus George Soros.