Cel puțin 17 copii din Spania au dezvoltat pilozitate excesivă pe tot corpul după ce li s-a administrat un medicament greșit din cauza unei erori de etichetare, a anunțat miercuri Ministerul Sănătății spaniol, scrie El Pais.
 
Părinții unora dintre copii au decis deja să dea în judecată autoritățile, pe care le învinovățesc pentru că au autorizat „comercializarea  unei substanțe dăunătoare copiilor și care ar putea avea efecte psihologice permanente.
 
Potrivit Agerpres, primele semnale de alertă au fost date în luna iunie, când părinții au descoperit că copiii lor - printre care și bebeluși - au dezvoltat o pilozitate anormală după ce au luat un medicament vândut sub denumirea de omeprazol, folosit împotriva refluxului gastro-esofagian.
 
„După ce au investigat aceste cazuri de hipertricoză, afecțiune cunoscută sub numele de "sindromul vârcolacului", autoritățile spaniole au descoperit că în cutii se afla de fapt minoxidil, un medicament folosit împotriva căderii părului.

„Acest medicament a fost introdus într-un ambalaj marcat omeprazol”, a declarat ministrul sănătății, Maria Luisa Carcedo.

Eroarea provine de la laboratorul FarmaQuimica Sur, cu sediul în Malaga, unde ingredientul activ a fost greșit etichetat din motive pentru moment necunoscute.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății spaniol a declarat că 17 cazuri de copii care au dezvoltat „sindromul vârcolacului” au fost raportate autorităților din Cantabria (nord), Andaluzia (sud) și regiunea Valencia (est).

Simptomele vor dispărea după ce copiii nu vor mai lua medicamentul, care a fost retras din farmacii, a dat asigurări ministerul într-un comunicat, care a precizat că laboratorul a fost închis „ca măsură de precauție”.

Cei patru copii afectați din Andaluzia, trei bebeluși și un copil de șapte ani, se simt bine, au anunțat serviciile de sănătate spaniole.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews