Cel puțin 17 copii din Spania au dezvoltat pilozitate excesivă pe tot corpul după ce li s-a administrat un medicament greșit din cauza unei erori de etichetare, a anunțat miercuri Ministerul Sănătății spaniol, scrie El Pais.
 
Părinții unora dintre copii au decis deja să dea în judecată autoritățile, pe care le învinovățesc pentru că au autorizat „comercializarea  unei substanțe dăunătoare copiilor și care ar putea avea efecte psihologice permanente.
 
Potrivit Agerpres, primele semnale de alertă au fost date în luna iunie, când părinții au descoperit că copiii lor - printre care și bebeluși - au dezvoltat o pilozitate anormală după ce au luat un medicament vândut sub denumirea de omeprazol, folosit împotriva refluxului gastro-esofagian.
 
„După ce au investigat aceste cazuri de hipertricoză, afecțiune cunoscută sub numele de "sindromul vârcolacului", autoritățile spaniole au descoperit că în cutii se afla de fapt minoxidil, un medicament folosit împotriva căderii părului.

„Acest medicament a fost introdus într-un ambalaj marcat omeprazol”, a declarat ministrul sănătății, Maria Luisa Carcedo.

Eroarea provine de la laboratorul FarmaQuimica Sur, cu sediul în Malaga, unde ingredientul activ a fost greșit etichetat din motive pentru moment necunoscute.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății spaniol a declarat că 17 cazuri de copii care au dezvoltat „sindromul vârcolacului” au fost raportate autorităților din Cantabria (nord), Andaluzia (sud) și regiunea Valencia (est).

Simptomele vor dispărea după ce copiii nu vor mai lua medicamentul, care a fost retras din farmacii, a dat asigurări ministerul într-un comunicat, care a precizat că laboratorul a fost închis „ca măsură de precauție”.

Cei patru copii afectați din Andaluzia, trei bebeluși și un copil de șapte ani, se simt bine, au anunțat serviciile de sănătate spaniole.