ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Spaniei i s-a refuzat de dreptul de a găzdui Campionatul European de haltere pentru juniori, din 2018, în urma insistenței guvernului de la Madrid de a nu recunoaște independența Kosovo.


Luna trecută, în timpul ședinței Comitetului Executiv al Federației Europene de Haltere (EWF), desfășurată chiar înaintea Campionatului European de haltere în 2018, organismul continental a afirmat că Spania trebuie să ofere  garanții suficiente că membrii echipei din Kosovo vor beneficia de viză pentru acest turneu, scrie RT.


Șeful EWF, Antonio Urso, a acordat guvernului spaniol și ministerului sporturilor trei săptămâni pentru a rezolva problema și pentru a asigura un tratament egal pentru toți concurenții, în ciuda controverselor politice.

Guvernul spaniol nu a dat niciun răspuns, timp de trei săptămâni, determinând Comitetul Executiv al EWF să renunțe la Spania ca națiune care găzduiește campionatul, acordând Poloniei dreptul de a găzdui această competiție sportivă.

Recunoașterea Kosovo rămâne o chestiune extrem de sensibilă pentru Spania, care, ca și alte state din UE, printre care și România, refuză să recunoască independența fostei provincii sârbe. Mai ales după ce Catalonia, a votat desprinderea de Spania în cadrul unui referendum ținut în toamna anului 2017 și nerecunoscut de Madrid.

Decizia Madridului de a nu recunoaște independența Kosovo a fost confirmată, din nou, luna trecută,  după ce Madridul a anunțat că va boicota reuniunea UE - Balcanii de Vest, din 17 mai de la Sofia, întrucât nu este dispus să stea la aceeași masă cu oficialii de la Priștina. România și Cipru ar putea urma acest exemplu.

Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în  februarie 2008, a fost recunoscut ca membru al Comitetului Olimpic Internațional (CIO) în 2014, primind dreptul de a participa la evenimente sportive internaționale ca stat independent.