Spania devine prima țară din Uniunea Europeană care aplică taxa Google. A fost aprobat decretul care impune acest impozit, precum și un alt decret prin care se impozitează tranzacțiile de vânzare și cumpărare de acțiuni, /impozit/ cunoscut sub numele de „taxa Tobin”.

 ”Taxa Google” este taxa prin care firmele sunt obligate să plătească taxe în statul în care generează profitul.  Prin cele două impozite noi, guvernul spaniol speră că va strânge la buget aproximativ 2 miliarde de euro și că ”taxa Google” este pentru companiile online cu venituri totale de 750 de milioane de euro pe an și de peste trei milioane de euro în Spania, anunță Financial Times.

Purtătorul de cuvânt al guvernului și ministru al educației, Isabel Celaa, a precizat că impozitul va fi plătit trimestrial.    

”Spania este prima țară din Uniunea Europeană care adaptează impozitarea la noile modele de afaceri digitale, pentru ca firmele să plătească taxe acolo unde generează beneficii. Estimăm din acest impozit venituri suplimentare la buget de 1.2 miliarde de euro. Impozitul va fi plătit trimestrial”, a subliniat ea.  

Taxarea se aplică serviciilor de publicitate sau de intermediere online și celor de vânzare de date obținute pe internet, informează Radio România Actualități.  

Valoarea taxei Google este de 3%, așa cum a indicat Comisia Europeană, și se aplică pentru serviciile de publicitate online, de intermediere online și de vânzare de date generate din informațiile oferite de utilizatori. Guvernul a precizat că este vorba despre platforme care au publicitatea studiată conform referințelor de navigare, nu de pagini de internet ale unor companii care fac vânzări online.

Taxa Tobin, de 0,2%, se aplică la tranzacțiile de acțiuni spaniole executate de operatorii din sectorul financiar cu o capitalizare bursieră mai mare de un miliard de euro. Nu se aplică pentru vânzarea sau cumpărarea de acțiuni ale firmelor mici și mijlocii și ale companiilor care nu sunt la Bursă. Sumele strânse din acest impozit, de 850 de milioane de euro, vor fi destinate finanțării pensiilor și protecției din sistemul asigurărilor sociale.