ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva zeci de ofițeri spanioli în retragere au cerut Armatei să îl răstoarne de la putere pe premierul socialist Pedro Sanchez, după concesiile făcute de acesta separatiștilor catalani, pentru a rămâne la putere. 

Pedro Sanchez a obținut joi un nou mandat de premier, cu sprijinul a două formațiuni separatiste catalane. În schimb, Sanchez le-a promis acestora amnistierea separatiștilor catalani, în frunte cu Carles Puigdemont, condamnați pentru că au cerut secesiunea în 2017.

Această înțelegere politică a provocat uriașe mișcări de protest. Duminica trecută, Partidul Popular a declarat că peste trei milioane de oameni au participat la manifestații în toată țara. La Madrid au ieșit în stradă 80.000.

Weekendul acesta s-au înregistrat noi mișcări de protest. Sâmbătă, numărul manifestanților de la Madrid s-a dublat, fiind de peste 170.000.

Furia populară împotriva lui Sanchez este cu atât mai mare cu cât, înaintea alegerilor din iulie, el a recunoscut că o amnistiere a separatiștilor ar fi neconstituțională.

Consecințele gestului de sfidare al premierului socialist pot fi incalculabile.

După ce Pedro Sanchez a depus jurământul în fața regelui Felipe VI, un grup de 51 de ofițeri în retragere au dat publicității un „Manifest” prin care cer Armatei spaniole să îl răstoarne pe premier și să organizeze noi alegeri.

Ofițerii semnatari spun că aministierea separatiștilor catalani ar însemna „anularea principiului egalității în fața legii” din cauza unor interese politice.

Ei au avertizat că un astfel de gest riscă să ducă la o „posibilă ruptură a Națiunii Spaniole”.

De aceea, invocând Articolul 8, aliniatul 1 din Constituția Spaniei, ofițerii au cerut forțelor armate să „apere ordinea constituțională”, prin îndepărtarea lui Sanchez de la putere și organizarea de noi alegeri.

Invitat la emisiunea lui Tucker Carlson, liderul partidului naționalist Vox, Santiago Abascal, a declarat că țara pare să se îndrepte către un nou Război Civil.

Într-adevăr, Spania stă pe un butoi cu pulbere, mai ales după ce, în urmă cu zece zile, un lider al Opoziției, Alejo Vidal-Quadras, a fost împușcat în față, la Madrid, ziua în amiaza mare, pe când ieșea dintr-o biserică.

În vârstă de 78 de ani, Vidal-Quadras a fost rănit grav, dar starea lui este stabilă.

Însă, după zece zile, autoritățile nu au făcut nici o arestare.

Vidal-Quadras, fost președinte al Partidului Popular, a părăsit această formațiune politică, nemulțumit de devierea sa spre stânga, și a devenit co-fondator al Vox.

În acest moment, Vox este al treilea partid ca mărime al țării, având o politică naționalistă, euro-sceptică, anti-imigrație și anti-secesiune.