ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy ia în calcul neparticiparea la o reuniune a Uniunii Europene cu statele din Balcanii de Vest, care va avea loc pe 17 mai la Sofia. Șeful guvernului de la Madrid nu dorește să stea la aceeași masă cu președintele Hashim Thaci, care va reprezenta Kosovo la reuniune, în condițiile în care Madridul nu recunoște acest așa-zis stat, scrie ziarul spaniol El Pais

O declarație pe acest subiect a fost făcută vineri în fața presei de purtătorul de cuvânt al guvernului de la Madrid, Mendez de Vigo, după ce a fost întrebat dacă tema reuniunii se află pe agenda întâlnirii aflată în desfășurare în acel moment între Mariano Rajoy și președintele Consiliului European, Donald Tusk. „Vom vedea ce se întâmplă. Poziția guvernului (de la Madrid n.red) cu privire la Kosovo este clară, bine definită și solidă, iar împreună cu alte patru țări (Cipru, Grecia, România și Slovacia) nu recunoaștem declarația unilaterală de independență a Kosovo”, a spus Mendez de Vigo. „Nu am făcut-o în trecut și nu o vom face în viitor”,  a insistat el, conform Agerpres.

Decizia lui Rajoy de a boicota reuniunea vine la doar două luni după ce Spania a trimis un document Bruxelles-ului, în care afirma că Kosovo este parte inalienabilă a Serbiei, iar Madridul nu va permite niciodată unui fals stat să devină membru al  Uniunii Europene, notează inserbia.info.

Potrivit ziarului spaniol, Rajoy se teme că prezența sa, alături de liderul kosovar Thaci,  va fi folosită de liderii separatiști ai Cataloniei drept o justificare a cauzei lor privind independența. Spania este, alături de România, una dintre cele cinci țări membre UE care nu au recunoscut independența fostei provincii sârbe, Kosovo.

Surse diplomatice au declarat pentru El Pais că UE caută acum modalități pentru a permite participarea Spaniei la reuniune. Una dintre opțiuni ar fi, potrivit cotidianului spaniol, eliminarea steagului Kosovo de la eveniment.
 
Tensiunile dintre Madrid și mișcarea de independență a Cataloniei, care a recurs insistent la „doctrina kosovară” pentru a justifica desființarea sistemului legal spaniol, se află în spatele reticenței lui Rajoy de a participa la reuniunea de la Sofia.