ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Manifestații de amploare împotriva intențiilor de declarare a independenței Cataloniei se desfășoară la Barcelona. Participanții vor unitatea Spaniei, iar la finalul mitingului este programată citirea unui manifest de către fostul președinte al Parlamentului European, Josep Borrell și de către câștigătorul premiului Nobel pentru literatură, Mario Vargas Llosa.

Campania de independență a catalanilor a fost calificată de scriitor ca fiind o „boală”, el avertizând și asupra apariției „unei noi Bosnii”.

Societatea civilă catalană a convocat duminică demonstrația împotriva independenței Cataloniei, informează presa internațională, potrivit Mediafax,

O parte dintre participanți au asupra lor steaguri ale Spaniei și Cataloniei și scandează: ”Nu vă lăsați păcăliți, Catalonia face parte din Spania”, totodată, ei au solicitat închiderea liderului catalan, Carles Puigdemont.

Forțele pro-unioniste speră ca manifestația de duminică să aibă impact, după ce o serie de mari companii, inclusiv două bănci din Catalonia, au anunțat că-și vor muta sediul în alte părți ale Spaniei, pentru a continua să aibă acces la piața liberă a UE în cazul secesiunii.
 
Mariano Rajoy, premierul spaniol, a declarat că nu ar exclude folosirea puterilor constituționale pentru a îndepărta statutul autonom al Cataloniei, dacă aceasta și-ar revendica independența, informează Reuters.


Bogata regiune din nord-estul Spaniei, ce are propria sa limbă și cultură, a organizat un referendum la data de 1 octombrie privind independența sa, deși acesta a fost catalogat ilegal de Curtea Constituțională spaniolă.

Până în prezent, Rajoy a fost vag în privința posibilei utilizări a articolului 155 al Constituției ce l-ar putea autoriza să elimine Guvernul regional și să solicite noi alegeri locale.

În cadrul unui interviu pentru ziarul spaniol El Pais, Rajoy a fost întrebat dacă s-ar folosi de articolul 155, el a răspuns: ”Nu exclud absolut nimic ce este în cadrul legii. Ideal, nu ar trebui să fie necesară implementarea soluțiilor extreme, dar pentru ca asta să nu se întâmple lucrurile trebuie să se schimbe”.
Mii de manifestanți s-au adunat sâmbătă în piața Puerta del Sol din Madrid, în cadrul unei demonstrații pașnice pro-unității regiunii catalane cu Spania, informează The Telegraph.

Cei care au participat la miting au avut panglici legate în zona gurii pe care și le-au îndepărtat la cinci minute după miezul nopții pentru a mima ”un strigăt silențios” de protest unificat.

În Barcelona, s-au organizat alte demonstrații în care oamenii solicitau inițierea unui dialog politic.

Catalonia a organizat pe 1 octombrie un referendum proindependență considerat neconstituțional de către Madrid și UE.

Acțiunile poliției, care potrivit autorităților catalane au cauzat rănirea a 900 de persoane, au fost condamnate de organizațiile pentru drepturile omului, fiind catalogate drept un exemplu de folosire excesivă a forței împotriva populației civile.

Autoritățile catalane au anunțat că Parlamentul catalan se va reuni luni, deși Curtea Constituțională de la Madrid a suspendat, într-o măsură preventivă, reuniunea Legislativului regiunii Catalonia care ar urma să valideze rezultatul controversatului referendum proindependență.