Spectacol astronomic la început de an: o cometă trece pe lângă Pământ

Anul 2017 începe cu o surpriză frumoasă pentru iubitorii de astronomie. Zilele acestea, până în data de 14 ianuarie, putem vedea pe cer o cometă care se apropie de Soare. Cometa poate fi observată deja cu ajutorul unui binoclu, însă este posibil ca luminozitatea ei să se schimbe și atunci o vom putea vedea chiar și cu ochiul liber.
Cometa a fost descoperită în octombrie 2016 de o echipă de astronomi ai misiunii NASA NEOWISE, care au botezat-o C/2016 U1 NEOWISE. Cometa se îndreaptă spre Soare și acum se află la aproximativ 140 kilometri distanță de planeta noastră, deci nu există vreun risc de impact. Cel mai aproape a fost de Terra în ziua de 13 decembrie 2016.
În mod normal, oricine are un binoclu destul de performant poate să vadă cometa. Totuși, luminozitatea ei se poate schimba, precizează Paul Chodas, astronom la NASA. Asta se întâmplă din cauza compoziției cometelor. Ele sunt formate din gheață, praf și roci și pe măsură ce se apropie de Soare se încălzesc și încep să piardă mult material din compoziție, care formează ceea ce numim „coada cometei”. Astfel, pe măsură ce cometa pierde gheață și praf, compoziția ei se schimbă și acest lucru poate modifica și gradul ei de luminozitate. De aceea, poate deveni mai întunecată sau dimpotrivă, mai luminoasă, explică Chodas.
În cazul acestei comete, orbita ei în jurul Soarelui durează probabil milioane de ani, deci este posibil ca acum să fie prima dată când ea se apropie de steaua noastră, spun astronomii, potrivit Science Alert. Pe 14 ianuarie cometa va ajunge în punctul cel mai apropiat de Soare, apoi se va îndepărta din nou, încreptându-se spre marginea exterioară a sistemului nostru solar, de unde provine.
Dacă vreți să vedeți cometa, trebuie să vă uitați pe cer în direcția sud-est, chiar înainte de ivirea zorilor.
Tot în această perioadă un alt corp ceresc se va apropia de planeta noastră, însă probabil pe acesta nu-l vom pute observa fără ajutorul unui telescop. NASA anunță că a identificat de curând o altă cometă, 2016 WF9, despre care nu are deocamdată prea multe informații. Știm însă că această cometă are aproximativ un kilometru în diametru și pe 25 februarie va ajunge la cea mai mică distanță de Pământ – aproximativ 51 de milioane de kilometri. Având în vedere că se va apropia atât de mult, astronomii vor să o analizeze cu atenție, ca să-i afle compoziția și să-și dea seama dacă pe viitor poate deveni un pericol pentru planeta noastră.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

Teoria conspirației se confirmă. Numărul de decese atribuit vaccinurilor anticovid a fost mușamalizat - STUDIU

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

Adrian Onciu: Dansul păcii cu gust de capitulare. A sosit momentul ca Zelensky să-și facă bagajele și să-și ia concediu fără plată, pe termen nelimitat

Cum arată misteriosul tablou oferit de Putin lui Trump - FOTO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)