În timp ce pandemia de COVID-19 se abătea asupra Italiei și apoi a metropolei americane New York în martie, California, anticipând un val mortal de îmbolnăviri, a ordonat spitalelor să renunțe la procedurile medicale neurgente și a convocat mii de lucrătorii medicali în ajutorul pacienților, notează joi Reuters conform Agerpres.

Însă valul prognozat nu a venit. În schimb, costurile tuturor acestor pregătiri – ridicarea de spitale de campanie, dublarea numărului de rezerve de terapie intensivă, achiziționarea de echipamente de protecție – au dat o grea lovitură finanțelor spitalelor, simultan cu înjumătățirea veniturilor în urma interzicerii procedurilor medicale neurgente.

Măsurile luate au adus spitalele din cel mai populat stat american aproape de faliment, costându-le 14 miliarde de dolari și obligându-le să concedieze mii de angajați medicali, conform Asociației spitalelor din California.

Acum, sub dubla lovitură financiară, spitalele se luptă să se pregătească pentru un posibil nou val de infectări la toamnă și își pun în mod serios întrebarea dacă nu cumva au fost excesiv de pregătite în prima fază.

Așteptându-se să aibă nevoie de mii de doctori, asistente și alt personal medical, California a făcut apel la un ‘Corp sanitar’ în martie, în care s-au înscris 95.000 de persoane.

Dintre cei care au răspuns apelului, mai puțin de 800 au fost angajați de stat, conform datelor compilate de Reuters.

„Cel mai rău lucru pe care îl puteam face era să fim insuficient pregătiți. Din punctul de vedere al sănătății pacienților și din cel al sănătății publice, trebuia să ne pregătim’, a declarat dr. Sanjay Kurani, directorul medical al Centrului Medical din Santa Clara Valley, un sistem spitalicesc public care deservește Silicon Valley.

Sectorul cere acum statului ajutoare de 1 miliard de dolari, pentru a acoperi o parte din aceste costuri și a-și respecta obligațiile financiare în următoarele câteva luni, și alte 3 miliarde în noul an fiscal care începe la 1 iulie.