ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazul micuțului Alfie Evans, care ține cu sufletul la gură o lume întreagă, readuce în prim-plan un scandal pe care britanicii nu par să-l fi uitat. Spitalul Alder Hey din Liverpool, unde este internat Alfie Evans, a fost, în urmă cu câțiva ani în centrul unui mare scandal. 

Scandalul de la spitalul în care este internat micul Alfie Evans datează din anii 2000 și a fost numit de presa britanică chiar așa: „Scandalul organelor de la Alder Hey”. Faptele s-au derulat între anii 1988 și 1995.   

The Guardian scria că un medic patolog a prelevat, în secret, și a depozitat părți organe a sute de copii care fuseseră interanți aici, fără consimțământul părinților lor cazul ajungând în fața unui tribunal medical.
 
Aproximativ 850 de organe ale unor copii au fost recoltate de profesorul Dick van Velzen în cei șase ani în care a fost șeful clinicii de patologie fetală și infantilă de la Spitalul de Copii Alder Hey din Liverpool, a susținut atunci Consiliul General al Medicilor (GMC).

Totul a ieșit la iveală din întâmplare, după o intervenție chirurgicală nereușită într-un spital din Bristol. Un părinte a cerut spitalului fișa medicală a fiicei sale, de 11 luni, moartă în timpul operației pe cord deschis. Așa a apărut o scrisoare a spitalului care vorbea despre „păstrarea inimii”. Copila fusese operată în Bristol, dar în timpul anchetei a apărut și numele spitalului Alder Hey, datorită „numărului mare de inimi păstrate aici”.

Ministrul de atunci al Sănătății, Alan Milburn, a comandat un raport pe acest caz unui grup de experți independenți pentru a stabili în ce măsură erau reale acuzațiile că profesorul Dick van Velzen  a prelevat organele a zeci de copii fără consimțământul prealabil necesar al părinților. 

Ulterior, ministrul Milburn  avea să dea explicații în fața Camerei Comunelor, unde a dezvăluit că spitalul nu numai că a extirpat organe fără consimțământul părinților, ba chiar, în 2001, avea stotcate sute de părți ale unor cadavre ale copiilor, inclusiv „o colecție de capete” care data din anii '60.
 
Ancheta oficială a ajuns la concluzia că astfel de practici au avut loc între anii 1988 și 1995, în prezența lui Dick Van Velzen, care a mințit „părinții, medicii și managerii spitalului.

Milburn se declara el însuși îngrozit de ceea ce se întâmpla la spitalul de copii din Liverpool și că Velzen falsificase informații și acte și a incitat și alți membri ai personalului medical să facă la fel. În acea perioadă, profesorul Velzen „a ordonat sistematic prelevarea ilegală și împotriva oricărei etici a organelor copiilor morți”.

Raportul oficial vorbea despre „lipsa de respect" în gestionarea unei probleme sensibile precum organele umane, guvernul anunțând, în urma acestui scandal, o restructurare a echipei de conducere a spitalului și o rerformă a legii pentru a preveni scandaluri similare pe viitor.

BBC dezvăluia că, de asemenea, că  Spitalul de Copii Diana Princess of Wales din Birmingham, și Spitalul de Copii Alder Hey din Liverpool au recoltat organe și țesuturi de la bebelușii care au murit la spitalele lor.

Site-ul italian La Nuova Bussola Quotidiana scrie însă că acest tip de practici ar fi putut avea loc  chiar și pe copiii „vii". Ce se urmărea prin prelevarea acestor organe? 


The Guardian dezvăluia, în plin scandal, că: „Spitalul Alder Hey poate confirma că, pentru o perioadă scurtă, între 1991 și 1993, aceste organe au fost puse la dispoziția unei companii farmaceutice de cercetare și suntem conștienți de faptul că în această perioadă au fost făcute contribuții pentru clinica de cardiologie a trustului".

Potrivit BBC, și Alder Hey și Diana Princess of Wales au fost spitale care au scos Timusul, o glandă endocrină, în timpul operațiilor pe inimă,  de la copiii vii, pe care le-au dat unei companii farmaceutice de cercetare, primind, în schimb, donații în bani.