ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Spotify a lansat luni, 25 septembrie, proiectul „Voice Translation” bazat pe tehnologia IA de imitare a vocii dezvoltată de OpenAI (ChatGPT). Aceasta permite traducerea podcasturilor cu ajutorul Inteligenței Artificiale, astfel încât fiecare să poată asculta în limba sa maternă, fiind păstrate caracteristicile vocii originale, potrivit francesoir.fr.  

Într-un comunicat de presă, gigantul suedez spune că dorește „să creeze o punte peste diferențele lingvistice”, astfel încât podcasterii „să poată fi auziți în întreaga lume”. 

Proiectul „Voice Translation” introduce „o funcție revoluționară alimentată de Inteligența Artificială [dezvoltată de Open AI], care traduce podcasturi în alte limbi, păstrând în același timp caracteristicile vocii originale.”

O astfel de funcție poate pune în pericol actorii vocali, deși aceștia din urmă nu sunt încă foarte activi în lumea podcasturilor.

În orice caz, Spotify este pus pe fapte mari. Primele trei episoade au fost deja lansate, toate fiind traduse din engleză în spaniolă:

Podcast Lex Fridman – „Interviu cu Yuval Noah Harari”
Armchair Expert – „Kristen Bell se întoarce”
Jurnalul unui CEO cu Steven Bartlett – „Interviu cu Dr. Mindy Pelz”

Acesta este un nou pas în digitalizarea societății, accelerată în mod semnificativ de performanța IA.

Deși deocamdată traducerile sunt doar în spaniolă, compania susține că intenționează să lanseze traduceri în germană și franceză în zilele următoare. Iar „acesta este doar începutul”: 

„Suntem încântați să le dăm creatorilor posibilitatea să-și facă poveștile cunoscute mai multor ascultători din întreaga lume. Reacțiile creatorilor și ale publicului la rezultatul proiectului-pilot ne vor oferi informații importante pentru viitoare extensii și inovații”, menționează compania în comunicatul de presă.