ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Incidentul de sâmbtătă, de la Srebrenica, în care premierul sârb Aleksandar Vucici a fost atacat cu pietre, a provocat un val de acuzații dure din partea Belgradului. După ce MAE de la Belgrad l-a calificat drept o tentativă de asasinat, președintele sârb a vorbit de ”sălbăticie” și ”tentativă de linșaj”.

Președintele sârb Tomislav Nikolici a declarat că incidentul de sâmbătă în care premierul sârb Aleksandar Vucici a fost atacat cu pietre la ceremoniile de marcare a 20 de ani de la masacrul de la Srebrenica amintește de cele care au precedat războiul în Bosnia, relatează AFP.
 
Incidentul, pe care Nikolici l-a calificat drept 'tentativă de linșaj', reflectă "relațiile proaste, chiar ostile, din Bosnia și arată cu claritate ce gândesc despre sârbi unii politicieni și demnitari religioși bosniaci", a precizat Nikolic într-un comunicat transmis duminică.

"Nimeni nu trebuie să rămână indiferent la sălbăticia acestui incident care seamănă puternic cu cele din 1992 (de la începutul Războiului din Bosnia — n.r.)", a adăugat Nikolici.

Vucic tocmai depusese o floare la un monument cu numele a peste 6.200 de victime identificate și înmormântate la memorialul de la Srebrenica, când mulțimea a început să scandeze 'Allah Akbar!' ('Dumnezeu e mare!') și să arunce cu pietre în direcția sa. Unii au încercat chiar să-l atace fizic. Premierul a părăsit memorialul alergând, protejat de gărzile de sale corp, mai multe dintre acestea fiind lovite de pietre, conform Agerpres.

În urmă cu 20 de ani, cu puțin timp înainte de încheierea conflictului și când regiunea fusese declarată 'zonă protejată' de către ONU, circa 8.000 de bărbați și băieți musulmani au fost uciși la Srebrenica de către forțele sârbo-bosniace, cel mai sângeros masacru din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, calificat drept genocid de către justiția internațională.
 
Președintele sârb a mai spus că Vucici a fost atacat tocmai "pentru că a mers în Srebrenica întinzând mâna în semn de reconciliere".

"Dacă este necesar un astfel de curaj excepțional pentru a efectua o vizită amicală, atunci ce este ostilitatea?", s-a întrebat Nikolici.

"Serbia nu-și va schimba poziția privind alte popoare și state. Aceasta rămâne amicală. Ceilalți vor trebui în schimb să se gândească la ceea ce fac și la ceea ce au făcut implicându-ne în noi dispute la 20 de ani de la războiul civil" din Bosnia, a adăugat Nikolici.