ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE Poliția și armata belgiană desfășoară la această oră o amplă operațiune antiteroristă într-un cartier aflat în apropiere de Grand Place, centrul orașului Bruxelles. Aceștia au înconjurat cartierul și s-au așezat în dispozitiv cu armele la vedere.

Sunt vizate hotelurile Radisson Blu, Grand Place, Rue du Midi. Polițiștii au sfătuit locuitorii din zonă să rămână în camere și să nu se apropie de ferestre. De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să nu dezvăluie, pe rețelele de socializare, locul în care se află.

Locuitorii din zonă au fost sfătuiți de forțele de ordine să se îndepărteze de ferestre. Martorii aflați în zonă susțin că polițiștii le-au spus să părăsească restaurantele și cafenelele din zonă. Poliția și Armata fuseseră avertizate după conferința de presă a premierului belgian din această seară să fie pregătite pentru o operațiune în forță în Bruxelles. Străzile care dau în Grand Place, piața centrală a orașului, au fost blocate cu autobuze.

Este în continuare stare de alertă maximă în Bruxelles și în zonele învecinate capitalei Belgiei. Măsurile rămân valabile și pentru mâine.

Există un risc să fie comise atentate asemănătoare celor de la Paris, au explicat autoritățile menținerea acestei măsuri. Ținte potențiale ar fi străzile aglomerate, evenimentele publice și mijloacele de transport.

Străzile au fost pustii ieri. Toate concertele și meciurile de fotbal au fost anulate. Metroul nu va circula până luni după-amiază, iar școlile vor fi închise, potrivit digi24.ro.

Sediul grupului de presă Medialaan, din care face parte și televiziunea flamandă, situtat în Vilvorde, suburbie a Bruxelles-ului, a fost evacuat azi, în urma unor potențiale amenințări. Potrivit RTBF, în apropiere a fost depistată o mașină suspectă.

Angajații din sediu au fost direcționați într-o sală de sport din apropiere. Poliția a început să facă percheziții în clădiri, cu ajutorul câinilor special antrenați.

Autoritățile belgiene ar căuta doi suspecți, dintre care unul ar putea transporta o bombă artizanală de tipul celor folosite în atentatele de la Paris, scrie cotidianul belgian Le Soir. Nu este clar dacă nu cumva unul dintre cei căutați nu este Salah Abdeslam, singurul terorist care a supraviețuit atentatelor de la Paris.

Presa belgiană speculase că Salah ar putea fi cel de-al treilea mort din asaltul de la Saint-Denis, dar informații neoficiale, citate de AFP, sugerează că ar fi vorba despre o altă persoană. De altfel, există un martor care afirmă că l-a transportat pe Salah în Belgia, după atentate. Potrivit acestuia, Salah era foarte agitat, nu avea arme la vedere, dar purta o vestă voluminoasă, care ar fi putut ascunde un dispozitiv explozibil.

Toate aceste elemente au determinat ridicarea nivelului de alertă teroristă și transformarea Bruxelles-ului într-un oraș-fantomă.

„Am un prieten care are un magazin aici și este complet gol. Oamenii se uită unii la alții cu teamă, parcă le este frică de tine”, povestește un alt localnic.

Turiștii au fost întâmpinați de o metropolă parcă înghețată.

„Abia acum am aterizat, așa că nu știam nimic. Nu știam despre asta. Acest lucru nu ne va opri. Tot vom vizita orașul”, spune un turist