ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arabia Saudită ar utiliza fosfor alb în războiul din Yemen, iar surse din presa internațională indică Statele Unite drept furnizor, potrivit Mintpressnews.com.

Oficialii americani au confirmat că au livrat saudiților fosfor alb în trecut, dar au refuzat să spună în ce cantitate sau perioadă. După ce a verificat o imagine care circula pe rețelele de socializare ce ilustra un obuz de mortier cu fosfor alb de pe câmpul de luptă, un oficial al SUA a declarat că aceasta pare de origine americană, însă nu se poate fixa o vânzare particulară, deoarece marcajele de identificare erau neclare.

Fosforul alb este interzis de Convenția de la Geneva, din moment ce proprietățile sale mortale echivalează cu armele de distrugere în masă.

Astfel, mai multe imagini, postate pe conturi pro-saudite de Twitter și Instagram arată că forțele saudite folosesc diferite sisteme pentru a lansa muniții cu fosfor alb, incluzând proiectile de tancuri, mortare, obuziere și grenade de război.

Secvențele video și imaginile postate pe conturile de socializare indică faptul că muniția este utilizată în apropiere de granița Arabiei Saudite cu Yemen - în provincia Najran - și în jurul capitalei yemenite, Sanaa.

Potrivit legilor americane, fosforul alb este vândut altor țări pentru ca acestea să îl folosească atunci când semnalizează către alte trupe sau când creează ecrane de fum. Când muniția explodează, eliberează fosfor alb care ia foc automat în aer și creează un fum alb, gros. Însă când este folosit împotriva soldaților sau civililor, efectul este de a mutila și ucide prin ardere până la os.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Arabiei Saudite la Washington nu a dorit să comenteze afirmațiile. Guvernul saudit a negat în mod repetat acuzațiile privind bombardări ilegale și victime în rândul civililor, arătând că sprijinul militar vestic reprezintă o validare a practicilor sale.