ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite ale Americii se retrag din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) - transmit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Statele Unite acuză instituția că este „antiisraeliană”. SUA își păstrează statutul de observator, a precizat însă Departamentul de Stat, la reprezentanța ONU cu sediul la Paris.

Directoarea generală a Unesco Irina Bokova a declarat că „regretă profund” această decizie, potrivit News.ro.

„Universalitatea este esențială misiunii Unesco în vederea construirii păcii și securității internaționale în fața urii și violenței, prin apărarea drepturilor omului și demnității umane”, a subliniat Bokova, citată într-un comunicat.

Aceasta este a doua oară când Statele Unite părăsește UNESCO. Prima astfel de decizie a venit în 1984 în timpul mandatului lui Ronald Reagan, ca o formă de protest a americanilor pentru că agenția ar fi favorizat Uniunea Sovietică în plin Război Rece. Revenirea în UNESCO s-a produs la începutul anilor 2000 în mandatul președintelui George W. Bush.
 
La câteva ore după Statele Unite, Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul se pregătește să se retragă din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO),informează Agerpres.

Șeful executivului israelian a calificat drept 'curajoasă și morală' decizia Statelor Unite de a părăsi UNESCO.

La rândul său, ambasadorul israelian al ONU, Danny Danon, a salutat hotărârea SUA de a se retrage din UNESCO. „Intrăm într-o nouă eră la Națiunile Unite — una în care, atunci când se practică discriminarea contra Israelului, trebuie să se plătească prețul. UNESCO a devenit un câmp de luptă pentru a denigra Israelul, neglijându-i rolul și afirmațiile veritabile. Decizia luată astăzi (de SUA) marchează un punct de cotitură pentru UNESCO: rezoluțiile absurde și rușinoase adoptate de această organizație contra Israelului au consecințe”, a menționat Danon într-un comunicat.