ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorii Estoniei, Letoniei și Lituaniei la Paris, Alar Streimann, Imants Lieģis și Dalius Čekuolis, au trimis o scrisoare ziarului francez „Le Monde”, în care solicită redacției să nu mai numească cele trei state drept „foste republici sovietice”, relatează baltictimes.com.

„Am fi foarte recunoscători dacă, în articole publicației, nu ar mai fi utilizat termenul de ‘foste republici sovietice’, pentru că, în acest fel, faptele istorice menționate mai sus și recunoscute la nivel internațional ar fi percepute în mod corespunzător” – se arată în scrisoarea ambasadorilor adresată șefului publicației, Luc Bronner.

De asemenea, diplomații menționează că „în 1940, țările lor nu au intrat în Uniunea Sovietică în mod voluntar, ci au fost incluse în acest stat, ca urmare a anexării prin forță militară”. În plus, potrivit celor trei ambasadori, după prăbușirea URSS, în această regiune nu au fost create noi state, ci țările baltice și-au recâștigat independența.
 
Estonia, Letonia și Lituania au fost ocupate de către forțele comuniste sovietice în 1940. În momentul în care s-a declansat al Doilea Război Mondial în 1939, soarta statelor baltice fusese deja decisă prin „Protocolul adițional secret” al pactului de neagresiune sovieto-german din august 1939.

După destrămarea Uniunii Sovietice, lupta statelor baltice pentru independeță s-a încheiat cu restaurarea suveranității depline a celor trei republici în 1991. Rusia a început să-si retragă trupele din Letonia, Estonia și Lituania baltice (începand de la Lituania) în 1993. Ultimele trupe ruse s-au retras din statele baltice în august 1994.