ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii țărilor baltice vor cere președintelui american Donald Trump să le trimită mai mulți soldați și să întărească apărarea antiaeriană a flancului estic al NATO. Președinții Letoniei, Estoniei și Lituaniei vor face asta în timpul întrevederii pe care o vor avea cu liderul SUA, la Casa Albă. Demersul balticilor are loc în contextul multiplicării sancțiunilor occidentale la adresa Rusiei după scandalul Skripal.
 
„Sper ca Statele Unite și ceilalți aliați să înțeleagă că spațiul aerian al țărilor baltice trebuie să fie mai bine protejat și apărat”, a declarat președintele Lituaniei, pentru postul public de radio LRT, cu o zi înaintea vizitei, conform channelnewsasia.com.

Anul trecut NATO a desfășurat patru batalioane multinaționale în Polonia și în cele trei țări baltice, ca pe un declanșator de alertă contra unui eventual aventurism rus, iar armata americană a trimis sisteme de tip Patriot în Lituania în cadrul unor exerciții.
Vicepreședintele american, Mike Pence, a evocat în iulie, în cadrul unei vizite în Estonia, posibilitatea de a desfășura sisteme de tip Patriot în această țară.
 
Statele baltice au fost afectate de retorica din campania electorală a lui Trump și de absența inițială a unor critici la adresa președintelui rus Vladimir Putin.

În 2018 a apărut pe un zid, la Vilnius, o imagine cu Trump sărutându-l pe buze pe Putin, iar un sondaj publicat anul trecut releva că doi lituanieni din trei nu aveau încredere în președintele american.