ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Americană a Libertăților Civile (ACLU) și Planned Parenthood, operator de avorturi, au dat în judecată statul Alabama împotriva adoptării legii de interzicere a avorturilor, pe care o consideră „extremistă” și „urgență de sănătate publică provocată de oameni”, informează BBC.

Legea împotriva avortului, pentru protejarea dreptului la viață, a fost adoptată marți, 14 mai 2019, de Senatul statului american Alabama și este pe cale să intre în vigoare.

Susținătorii acesteia se așteptau la provocări legislative și speră că apelurile în justiție vor ajunge la Curtea Supremă a SUA, permițându-le să reanalizeze legislația federală.

Randall Marshall, director executiv al Uniunii Americane a Libertăților Civile din Alabama, a declarat: „Avortul rămâne - și va rămâne - sigur și legal în statul Alabama. Cu acest proces, căutăm o hotărâre judecătorească pentru a ne asigura că această lege nu va avea niciodată efecte”.

Această lege pro viață adoptată de statul Alabama este una dintre cele mai restrictive, neîngăduind excepții favorabile avortului decât în cazul în care viața mamei ar fi în pericol sau fetusul ar avea malformații fatale. Cu toate acestea, femeile care caută să avorteze nu ar fi trase la răspundere penal, însă medicul care ar efectua ilegal operația ar risca ani buni de închisoare. 

Alabama este unul din cele câteva state americane care au adoptat anul acesta legi restrictive împotriva avorturilor, însă o duzină de alte state au propus proiecte de lege asemănătoare în parlamentele locale.

De exemplu, guvernatorul statului Missouri a adoptat vinerea trecută un proiect de lege care interzice avorturile după opt săptămâni de sarcină, fără excepții pentru cazurile de viol sau incest, considerate a nu fi argumente suficiente pentru suprimarea dreptului egal-îndreptățit la viață al ființei umane nou-născute. 

Guvernatorii altor patru state americane - Georgia, Kentucky, Mississippi și Ohio - au promulgat în ultimele luni legi care interzic avortul din momentul în care batăile inimii pruncului devin detectabile.

În SUA, avorturile sunt deocamdată permise din cauza hotărârii din 1973 a Curții Supreme în procesul Roe v Wade, care a statornicit că avorturile sunt îngăduite până la limita viabilității (momentul dincolo de care pruncul devine capabil să supraviețuiască în afara uterului, în perioada celui de-al treilea trimestru de sarcină).