ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Militanți ai grupării teroriste Statul Islamic au folosit acidul clorhidric ca armă și recrutează tehnicieni extrem de bine pregătiți în încercarea de a obține arme chimice.

Avertismentul a fost lansat de ministrul de externe al Australiei, Julie Bishop, informează Agerpres. Într-un discurs susținut la un forum internațional al țărilor care militează împotriva acestor arme, Bishop a declarat că apariția unor grupări militante precum SI, cunoscut și sub acronimul în limba arabă Daesh, reprezintă "una dintre cele mai grave amenințări la adresa securității din zilele noastre".

"Folosirea acidului clorhidric de către Daesh și recrutarea de specialiști extrem de bine pregătiți, inclusiv din Occident, sunt dovada unor eforturi cât se poate de serioase în dezvoltarea armelor chimice", a spus ea.

Comentariile făcute de șefa diplomației australiene vin pe fondul acuzațiilor lansate de kurzii irakieni care au declarat că au probe că, în ianuarie, SI a folosit acid clorhidric împotriva luptătorilor săi (peshmerga) în nordul Irakului. Totuși, acuzațiile kurzilor, care au spus că eșantioane de sol și de haine prelevate în urma unui atac cu mașină-capcană comis de SI conțineau urme de acid clorhidric, nu au putut fi confirmate independent.