ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În vreme ce gruparea jihadistă Statul Islamic continuă să semene teroare în Europa, Africa și Orientul Mijlociu, un studiu recent arată că nu ISIS este cea mai sângeroasă organizație teroristă.
 
În ciuda actelor barbare și a crimelor comise de peste un an, gruparea Statul Islamic, care luptă pentru un califat siriano-irakian, este detronată, într-un clasament al celor mai sângeroase organizații teroriste, de Boko Haram, o altă organizație sângeroasă, care a luat avânt în ultimii 5 ani și își are rădăcinile în Nigeria.
 
Organizația teroristă Boko Haram, cunoscută și ca ISI-ul din vestul Africii (ISWAP), este responsabilă de moartea a 6.444 de oameni, în 2014. Așa susțin autorii studiului anual asupra terorismului, Global Terrorism Index, publicat de Institute of Economics and Peace al Universității din Maryland.
 
Documentul arată că ISIS este responsabilă de moartea a 6.073 de oameni, în aceeași perioadă.

La aceste date se adaugă cele ale Human Rights Watch, conform cărora cele două grupări teroriste se fac vinovate și de activități "colaterale" precum tortura și violul, adică de crime contra umanității.

Boko Haram a fost înființată în 2002, ca mișcare islamistă împotriva educației occidentală și s-a metamorfozat în mișcare de insurgență armată în 2009, extinzându-și rapid activitatea, prin răpiri, crime și violuri. Cel mai dramatic moment legat de numele Boko Haram este cel din 2014, când jihadiștii au răpit peste 200 de fete dintr-o școală.
 
Ca și ISIS, Boko Harmam controlează mai multe teritorii din Nigeria, pe care le-a declarat califat. Dar nu se limitează doar la Nigeria, lansând atacuri sângeroase și în Camerun, Ciad și Niger. Cel mai recent atentat comis de Boko Haram a avut loc în orașul nigerian Yola și s-a soldat cu 30 de morți.
 
Studiul americanilor indică și faptul că, deși, așa cum s-a văzut în cazul atacurilor de la Paris, atentatele comise în lumea occidentală captează mai mult atenția presei, peste 78% din atentate au fost comise în Nigeria, Irak, Afganistan, Pakistan și Siria.