ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea pro-viață fusese adoptată de parlamentul local, dominat de republicani, și urma să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie în statul american Indiana, potrivit Huffpost.com  

Un judecător federal a blocat vineri o lege din statul Indiana care ar interzice procedura de avort începând cu al doilea trimestru al sarcinii, cu doar câteva zile înainte ca legea să intre în vigoare.

Decizia care pune în așteptare legea emisă de statul Indiana a fost emisă la câteva ore după ce Curtea Supremă a SUA refuzase să repună în vifoare o lege similară din statul Alabama care viza interzicerea avorturilor prin dilatație și evacuare.


Legea adoptată astă primăvară de Legislativul statului Indiana, dominat de republicani, numește procedura „avort prin dezmembrare”. Actul legislativ de interzicere a acesteia fusese programat să intre în vigoare la 1 iulie.

Uniunea Americană a Libertăților Civile din statul Indiana a atacat în instanță legea anti-avort în numele a doi medici care săvârșește avorturi de dilatare și evacuare. Sub incidența acestei legi, un medic care efectuează procedura ar putea fi acuzat de crimă, pedepsită cu până la șase ani de închisoare.

Avocații din Indiana au calificat procedura drept „brutală și inumană” și au susținut că statul are un rol întemeiat în limitarea tipurilor procedurilor de avort, citând decizia Curții Supreme a S.U.A. din 2007, care admitea o lege federală de interzicere a metodei numite și avort prin naștere parțială.

Avocații Uniunii Americane a Libertăților Civile au argumentat că interdicția ar pune „o povară substanțială și nejustificată pentru capacitatea femeilor de a face avorturi în trimestrul al doilea al sarcinii, înaintea atingerii viabilității fetale”.
 
Legi care limitează operațiile de avort au fost introduse în acest an în 16 dintre cele 50 de state americane. Patru dintre aceste legi interzic avortul din momentul în care pot fi detectate bătăile inimii la embrion, informa ActiveNews într-un articol anterior.