ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Reprezentanților din Illinois a adoptat vineri, după o dezbatere prelungita, o controversată lege privind avortul caracterizată drept extremă de adversarii ei, dar despre care susținătorii afirmă că este necesară pentru a apăra femeile în fața legilor mult mai restrictive adoptate în alte state ale SUA. 

Noua lege, care mai trebuie adoptată și de Senat, o abrogă pe cea care funcționează din 1975 în statul din centrul SUA și care impunea, între altele, acordul soțului și sancțiuni penale pentru medicii care practică întreruperi de sarcină.

Textul votat marți instituie „dreptul fundamental” al gravidelor de a avorta și stipulează că „un ovul fertilizat, un embrion sau un fetus nu au drepturi independente”.

„Astăzi, Illinoisul spune că suntem mai buni decât acest război împotriva femeilor. Illinois spune că avem încredere în femei”, a declarat reprezentanta democrată Kelly Cassidy, înainte de votul încheiat cu 65 pentru și 40 împotriva proiectului.

Noua Lege privind sănătatea reproductivă anulează totodată așa-zisa „interdicție parțială de avort” din statul american, referitoare la sarcinile avansate. Avortul nu este permis de legislația federală decât pentru a salva viața mamei, în cazul în care aceasta este în pericol, amintește dpa.

În Senat, legea va fi adoptată probabil mai ușor decât în Cameră, iar guvernatorul J.B. Pritzker a anunțat că așteaptă cu nerăbdare să promulge noul text.

Între alții, reprezentanta republicană Avery Bourne, care este însărcinată, a criticat în timpul dezbaterii proiectul ca fiind „o extindere masivă care va afecta bebeluși viabili, ceea ce este greșit”. Dar nici democrații din Cameră nu au fost unanimi, șase dintre ei votând împotrivă.

Conform asociațiilor anti avort, această lege

Va permite avorturile pentru orice motiv în decursul celor nouă luni de sarcină

Va elimina orice restricții privind locul în care pot fi efectuate avorturile

Va permite și celor care nu sunt medici, inclusiv asistentelor medicale și moașelor, să efectueze avorturi, atât chirurgicale și medicale

Va submina și amenința drepturile privind libertatea de conștiință

Va impune obligativitatea polițelor de asigurare privată de sănătate pentru a include acoperirea pentru avorturi, fără scutiri, chiar și pentru biserici și alte organizații religioase

În paralel, legislatorii din Louisiana au votat miercuri în favoarea unei legi de interzicere a avortului după termenul de 6 săptămâni, alăturându-se altor 6 state americane care au adoptat măsuri similare, scrie The Guardian. 

Cu 79 pentru și 23 împotrivă, parlamentul din Lousiana a aprobat proiectul de lege care împiedică femeile să facă avort după ce sarcina depășește 6 săptămâni. 

John Bel Edwards, guvernatorul democrat al statului Louisiana, susține noile reglementări și intenționează să le aprobe, în ciuda criticilor venite din partea celorlalți democrați americani, care consideră că astfel de legi reprezintă atacuri la adresa femeilor.