Fostul consilier al președintelui american, Steve Bannon, a declarat că va înființa „camere de război” în întreaga Europă pentru a contribui la formarea unei mișcări pan-continentale de dreapta înaintea alegerilor parlamentare europene din 2019. Bannon se află din nou în Europa, pentru a-și construi organizația sa cu sediul în Bruxelles, numită Mișcare. Ocazie perfectă pentru a lăuda din nou Italia, despre care a spus că „este centrul universului”, pentru că guvernul de coaliție de la Roma este un experiment, care dacă va funcționa va putea schimba politica globală – scrie Politico. 

Mai multe partide conservatoare din Europa contează pe sprijinul Mișcării, organizație care și-a propus să coordoneze și să ofere consultanță acestor formațiuni, înaintea alegerilor europarlamentare. Până în prezent însă, politicienii vizați de Bannon au reacționat cu prudență la oferta Mișcării, scrie sursa citată.

Steve Bannon a declarat pentru Politico: „5 Stele (principalul partid de guvernământ din Italia n. r.) este un partid populist cu tendințe naționaliste, Liga (este vorba despre Liga Nordului partid în coaliție cu 5 Stele n. r.) este un partid naționalist cu tendințe populiste, și este foarte important ca acesta să funcționeze așa, pentru că reprezintă un model pentru democrațiile industriale de la Statele Unite, până în Asia”.

Matteo Salvini (viceprim ministru italian și președintele Ligii Nordului n. r.) s-a alăturat deja Mișcării pe care Bannon a descris-o nu ca pe un partid politic, ci drept o uniune relaxată a unor persoane. Totodată, Steve Bannon l-a contactat și pe președintele 5 Stele, Luigi di Maio. Potrivit surselor care cunosc situația din 5 Stele, tonul întâlnirii dintre Bannon și Di Maio a fost unul constructiv, dar partidul italian încă nu s-a decis dacă va intra sau nu în Mișcare.

De altfel Mișcarea a fost fondată de un avocat din Bruxelles, Mischaël Modrikamen, care este liderul unui mic partid populist, iar Bannon doar în această vară a început să facă o campanie în numele acestei organizații.

Bannon duce tratative cu partidul german AfD, cu franțuzoaica Marine Le Pen și cu premierul maghiar Viktor Orban, în schimb nu agreează populismul de stânga promovat de cei din mișcarea 5 Stele. Liderii acestui partid sunt îngrijorați că prin aderarea la organizația Mișcare ar putea pierde mulți votanți.
 
Bannon a explicat: guvernarea celor două partide italiene reprezintă un compromis, dar există anumite valori în legătură cu care nu poate să fie vorba de niciun compromis, ca de exemplu refuzul acceptării imigranților, suveranitatea națională, lupta împotriva capitalismului de cumetrie și integritatea politicienilor. Aceste valori – spune Bannon – sunt comune pentru cele două partide.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews