ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


NATO nu percepe Rusia ca pe o amenințare la adresa niciunui membru al Alianței Nord-Atlantice, a declarat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează site-ul agenției Tass.

Într-un interviu pentru publicația Foreign Policy, Jens Stoltenberg a fost întrebat cum ar acționa Alianța „dacă Rusia ar face în regiunea Mării Baltice exact ce a făcut în Ucraina”.

„Nu vedem nicio amenințare [din partea Rusiei] împotriva vreunui aliat al NATO și, prin urmare, mereu am grijă să nu speculez despre situații ipotetice. Ceea ce pot spune este că o acțiune asemănătoare celor din Crimeea și estul Ucrainei ar declanșa, bineînțeles, un răspuns din partea întregii Alianțe, întrucât NATO trebuie să-și protejeze toți aliații împotriva oricărei amenințări”, a răspuns Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a precizat că Alianța „a trimis pentru prima dată unități de luptă în această parte a Europei cu scopul de a preveni un conflict, nu pentru a provoca un conflict”.

În ultima perioadă, Alianța Nord-Atlantică și-a suplimentat efectivele militare în Polonia și în țările baltice. Aproximativ 4.500 de trupe NATO sunt staționate în Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.

De cealaltă parte, Rusia a denunțat instalarea elementelor antirachetă americane în România și Polonia, susținând că, deși sunt prezentate ca fiind defensive, aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră interzise prin Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

Relațiile dintre Rusia și NATO au ajuns la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, după anexarea ilegală a Crimeei în 2014 și susținerea de către Rusia a separatiștilor din estul Ucrainei.