ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jihadiştii Statului Islamic controlează în totalitate graniţa dintre Siria şi Irak, după ce joi au cucerit ultimul post de control dintre cele două ţări. SUA anunță regândirea strategiei din Irak pentru a putea ajuta autorităţile să blocheze avansul ISIS.

Ei au ocupat şi oraşul Palmira, unde sunt vestigii de mii de ani, aflate în patrimoniul UNESCO. Zeci de mii de oameni părăsesc şi oraşul irakian Ramadi, capturat zilele trecute de jihadişti. SUA au anunţat reexaminarea strategiei din Irak pentru a putea ajuta autorităţile să recucerească acest oraş strategic cât mai curând.
 
Militanţii Statului Islamic controlează mai mult de jumătate din teritoriul Siriei, după ocuparea oraşului istoric Palmira. Un important punct strategic pe ruta nord sud, în mijlocul deşertului, dar şi un loc ce adăposteşte comori arheologice.Au atacat din mai multe direcţii, cu rachete şi armament greu. Autorităţile siriene susţin că ar fi evacuat operele de artă ce puteau fi transportate odată cu retragerea armatei.
Istoricii se tem însă că ce a rămas în urmă va fi distrus de terorişti.

Evoluţii îngrijorătoare şi în Irak, unde gruparea Statul Islamic a înregistrat recent o victorie strategică asupra oraşului Ramadi, capitala provinciei Anbar, după săptămîni de lupte grele. Zeci de mii de localnici fug din calea tirurilor doar cu ce au pe ei.

Statele Unite vorbesc despre o regândire a strategiei, iar forţele irakiene se pregătesc de contraofensiva împotriva jihadiştilor. Şi preşedintele Hollande a făcut apel la acţiune şi a precizat că opoziţia democratică siriană trebuie să recucerească terenul ocupat de ISIS în această ţară. Este nevoie însă de un pachet politic, iar Franţa solicită noi negocieri la Geneva pe tema crizei siriene.