Procesul intentat de procurorul din statul Texas solicită instanței să ateste faptul că cele patru state disputate au organizat alegerile din 2020 într-un mod care a încălcat Constituția.
 
Președintele american Donald Trump a declarat, miercuri, că se va alătura acțiunii procurorului general din Texas, Ken Paxton, la Curtea Supremă, care are rolul să anuleze victoria în alegerile prezidențiale a lui Joe Biden. Un număr de 17 state americane, unde Trump a cîștigat alegerile, au informat Curtea Supremă că susțin această acțiune, relatează CNBC preluat de news.ro
Trump a spus că, pe lângă intervenția în cazul deschis de Texas, el sau campania sa vor solicita să se alăture proceselor într-un număr de alte state, în cadrul încercărilor de inversare a rezultatelor alegerilor din 3 noiembrie.

Statele respective sunt Missouri, Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, Dakota de Nord, Oklahoma, Carolina de Sud, Dakota de Sud, Tennessee, Utah, și West Virginia.

Curtea Supremă nu a anunțat dacă va audia cazul lui Paxton, despre care procurorul general al Michigan, Dana Nessel, a spus că este ”o acțiune de imagine”.

La câteva ore de la depunerea plângerii, Curtea Supremă a refuzat să accepte un caz al unui congressman republican din Pennsylvania care contesta victoria lui Biden în acest stat, un refuz care poate semnala soarta cazului inițiat de Paxton.

”Vom interveni în cazul Texasului (plus multe alte state). Acesta este unul important. Țara noastră are nevoie de o victorie”, a scris Trump pe Twitter, miercuri.

Președintele republican, care a afirmat în repetate rânduri, fără dovezi, că victoria sa în fața lui Biden i-a fost furată prin fraudă, a minimalizat și refuzul Curții Supreme de a audia cazul referitor la Pennsylvania înregistrat de republicanul Mike Kelly.

Acesta nu a fost cazul meu, așa cum s-a afirmat în mod incorect. Cazul pe care îl așteaptă toată lumea este cazul cu Texas și altele numeroase care i se alătură. Este foarte solid, toate criteriile sunt îndeplinite. Cum poți să ai o președinție când marea majoritate consideră că alegerile au fost falsificate?”, a mai scris Trump pe Twitter.

Secretatul pentru presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany, a scris pe Twitter că acțiunea lui Paxton este ”cel mai important și complet caz de până acum, care prezintă neregulile alegerilor din 2020”.

Paxton a solicitat marți Curții Supreme permisiunea de a-și înregistra procesul care urmărește să blocheze certificarea victoriilor lui Biden în patru state cheie.

Paxton susține că blocarea certificării alegerilor este justificată din cauza unor modificări presupuse necorespunzătoare ale procedurilor de vot, efectuate în ultimul an, a pretinsului tratament diferit față de alegătorii din zonele democrate și a ”neregulilor” de la vot.

Acțiunea în justiție sugerează implicit că legislativele din fiecare dintre aceste state ar putea să anuleze câștigarea voturilor populare de către Biden și apoi să numească electori favorabili lui Trump în Colegiul Electoral, forul care alege în final câștigătorul alegerilor naționale.

Aceasta este strategia de joc final pe care o urmărește Trump, atât prin cazurile legale, cât și prin presiunea sa asupra oficialilor aleși din statele cheie.